Care este pluralul cuvântului GHEM?

Care este pluralul cuvântului GHEM?

Formele de plural ale cuvintelor pot da uneori bătăi de cap oamenilor. De la substantivul „ghem” vine una dintre cele mai răspândite erori de acest fel.

Care este pluralul cuvântului ghem? Gheme sau ghemuri?

Dacă ne referim la un „obiect de formă (relativ) sferică, rezultat prin depanarea unor fire (de ață, de lână etc.)”, conform DEX, atunci pluralul este unul singur: GHEME.

Totuși, tot DEX ne arată că există o situație în care este valabilă și forma GHEMURI (în tenis) – de la englezescul „game”:

GHEM, ghemuri, s. n. Fiecare dintre punctele câștigate de un jucător de tenis (după mai multe erori ale adversarului), în limitele unui set. [Scris și: game. – Pr.: gheĭm] – Din engl. game.

Așadar, dacă ne referim la sfoară, pluralul cuvântului gheme, nu ghemuri. Pentru mai multe sfaturi, urmăriți-ne și pe conturile de Facebook și Instagram.

Foto: Pexels

Alege un curs de dicție

Un trainer specializat îți va explica cât de importantă este dicția, cât de mult contează ritmul în care vorbim și cât de cruciale sunt pauzele atunci când vrei să amplifici efectul unui mesaj.

Alege un curs de dicţie de grup sau un curs de dicție personalizat, cu Carmen Ivanov și Mihai Crăciun.

Curs de voice-over, 30-31 iulie 2022, la București

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *