Care este originea cuvântului MENTOR?

Care este originea cuvântului MENTOR?

🔍🔍🔍 Pentru mai multe capcane lingvistice, accesează categoria:

 CUM E CORECT?

 

Originea lui MENTOR provine direct din mitologia greacă. Iată care este povestea originii acestui cuvânt:

În timpul războiului troian, Ulise, regele Iticăi, i-a lăsat pe soția sa Penelope și pe fiul său Telemah să conducă armata. L-a pus pe Telemah în grija unui tutore numit Mentor, a cărui sarcină era să-l protejeze și să-l îndrume. În Odiseea, Homer descrie modul în care Ulise se confruntă cu o serie de obstacole și provocări care îl împiedică să se întoarcă acasă pentru zece ani. În timp ce se întâmplă acest lucru, tinerii nobili pun presiune pe Penelope în speranța că se va căsători cu unul dintre ei, negându-i lui Telemah dreptul la tron.

Se pare că Mentor nu și-a îndeplinit misiunea. Ulise și-a pus încrederea în omul greșit, iar Telemah a ajuns să fie nesigur, indecis și neîncrezător în capacitatea sa de a-și revendica dreptul de întâi născut. Din fericire pentru Ulise, zeilor le plăcea să se amestece în viața muritorilor, iar zeița Atena, în special, urmărea îndeaproape tot ce se petrecea. Atena îl dorea pe Ulise înapoi pe tron așa că i s-a arătat tânărului Telemah să-i ofere îndrumare. Cum? Transformându-se într-o versiune înțeleaptă a lui Mentor, gardianul pe care l-am menționat mai înainte. Cu îndrumarea Atenei, Telemah i-a ucis pe toți pretendenții mamei sale și a apărat tronul.

Tocmai această intervenție a Atenei este cea care în cele din urmă dă sensul cuvântului modern de „mentor”. Nu Mentor i-a oferit lui Telemah îndrumarea, ci zeița greacă a înțelepciunii.

Astăzi, MENTOR are sensul de conducător spiritual, povățuior, educator.

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

 

🔍🔍🔍 Pentru mai multe capcane lingvistice, accesează categoria:

 CUM E CORECT?

 

Foto: Pexels

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *