Care este diferența dintre A CONFERI și A OFERI?

Care este diferența dintre A CONFERI și A OFERI?

🔍🔍🔍 Pentru mai multe capcane lingvistice, accesează categoria:

 CUM E CORECT?

Gramatica ne ajută atât în scriere, cât și în vorbire. Este foarte important să știm regulile de scriere și de pronunție și să nu avem dubii atunci când vine vorba să le punem în aplicare. Pentru vorbitorii neavizați, asemănările formale dintre anumite cuvinte pot fi înșelătoare dacă nu se cunosc sensurile. Aceste lucruri pot duce la substituiri impardonabile.

Astăzi vorbim despre confuzii paronimice: A CONFERI sau A OFERI?

O confuzie des întâlnită în domeniul culinar poate fi observată în exemplu de mai jos. De multe ori se spune că un anumit ingredient CONFERĂ mâncării respective un anumit gust. Dar este corect folosit aici verbul a conferi?

  • A CONFERI (fr. conférer/ it. conferire) înseamnă „a acorda un titlu, un grad, o decorație; a discuta cu cineva o chestiune importantă, a se întreține cu cineva”.
  • A OFERI (it. offerire), pe lângă sensurile proprii „a da în dar”, „a pune la dispoziție”, „a propune spre cumpărare o marfă, un bun” etc.; are și sensuri figurate „a înfățișa”, „a arăta”, „a etala”, „a prezenta ceva”.

Așadar, forma corectă ar fi trebuit să fie: „acest proces de fermentare OFERĂ borșului o aromă distinctă…”.

 


 

CURS DE DICȚIE

Cursul complet de dicție îți oferă ocazia de a diagnostica și de a rezolva cele mai stringente probleme de dicție cu care te confrunți. Pe parcursul a șase sesiuni dedicate, personalizate, a câte 60 de minute, trainerii Dicție.ro vor depista particularitățile tale de rostire și-ți vor propune seturi de exerciții speciale menite să soluționeze problemele de dicție.

VINO LA CURS

 

CURS DE VOICE-OVER

Fii tu vocea reclamelor radio-TV! Înscrie-te la un curs de Voice Over! Carmen Ivanov (Radio KISS FM), Mihai Crăciun (PRIMA SPORT) și Alex Tuhuț (Radio MAGIC FM) te introduc în lumea voice-acting-ului. Dacă ai voce, ți-o modelăm și o vom face numai bună de livrat, dacă nu ai, sau crezi tu că nu ai, o vom desface în mii de bucăți și o vom asambla pentru vocea perfectă de reclame radio și TV. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie.

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

 

🔍🔍🔍 Pentru mai multe capcane lingvistice, accesează categoria:

 CUM E CORECT?

 

sursa foto: Pexels

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *