BUTÉLIE sau BUTELĺE? Cum accentuăm corect?

BUTÉLIE sau BUTELĺE? Cum accentuăm corect?

🔍🔍🔍 Pentru mai multe capcane lingvistice, accesează categoria:

 CUM E CORECT?

Pe lângă greșelile gramaticale și de ortografie pe care le întâlnim în limba română, uneori dăm și peste accentuări greșite. Sunt situații în care accentuarea nefirească s-a împământenit printre vorbitori.

Într-o astfel de situație este și substantivul „butelie”. Cu siguranță l-ai auzit și tu, de cele mai multe ori, pronunțat „BUTELĺE” – cu accent pe a treia silabă.

Acest lucru este greșit. Accentul pică pe a două silabă: „BUTÉLIE”

De ce e corect „BUTÉLIE” și e greșit să spunem „BUTELĺE”?

Explicația este simplă și este dată de originea cuvântului, „butelie” fiind un termen provenit din limba franceză. Substantivul păstrează accentuarea din franceză.

Ne lămuresc și dicționarele:

BUTÉLIE, butelii, s. f. 1. Vas de sticlă, de material plastic sau de metal, de diferite forme, folosit pentru depozitarea și transportarea unor materiale fluide, granulare sau pulverulente. ◊ Butelie de Leyda = condensator electric în formă de cilindru sau de con, alcătuit dintr-o butelie de sticlă cuprinsă între două armături metalice. ♦ Recipient metalic destinat să conțină un gaz sub presiune sau lichefiat. Butelie de aragaz. 2. Sticlă pentru păstrat sau pentru transportat lichide; butelcă. – Din fr. bouteille.

Tabăra de Televiziune pentru copii, 22-28 octombrie 2022

 

Unde? La Bușteni, județul Prahova. Sunt 30 de locuri disponibile în această tabără!

Ce facem în Tabără?

Pe parcursul taberei vom avea activități de dicție, actorie, televiziune, radio, activități sportive, pictură, drumeții și, desigur, distracție și voie bună. Vor fi realizate filmări cu fiecare copil la activitățile de televiziune și actorie și înregistrări audio la orele de radio.

Foto: Pexels

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *