„Belaruși” sau „bieloruși” – Cum e corect?

„Belaruși” sau „bieloruși” – Cum e corect?

Este o dezbatere constantă între vorbitorii de limba română cu privire la varianta corectă a denumirii locuitorilor din Belarus.

„Belaruși” sau „Bieloruși”?

Recent, naționala de fotbal a României a reușit să învingă prima reprezentativă a Belarusului, într-un meci difuzat și la televizor. Pe parcursul partidei, cei doi comentatori s-au referit la jucătorii din Belarus atât cu termenul „belaruși”, cât și cu „bieloruși”.

Până la urmă, cum e corect?

Pe scurt: Ambele variante sunt corecte și acceptate, iar în dicționare apare că primă variantă „Belaruși”, cu privire la persoanele care sunt originare din Belarus.

Scurt istoric

Belarus este o țară fără ieșire la mare, aflată în Europa de Est, vecină cu Rusia către nord-est, Ucraina către sud, Polonia către vest, și Lituania și Letonia către nord-vest.

Termenul de „Bielorusia” a fost utilizat oficial până în 1991, când s-a declarat republică independentă independentă cu numele de „Belarus”.

În cea mai recentă ediție a Dicționarului ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, termenul „bielorus” apare ca ieșit din uz, însă este acceptat în continuare.

De preferat este folosirea termenului „belarus”.

belarus/(înv.) bielorus (desp. bie-) adj. m., s. m., pl. belaruși/bieloruși; adj. f., s. f. belarusă/bielorusă, pl. belaruse/bieloruse

 

 

Curs de Voice Over de audiobook, online, din 20 aprilie 2023

 

Ajută-l pe cel mic să-și perfecționeze dicția! Fă aceste exerciții alături de copilul tău

 

Foto: Pexels

 

Curs de Voice Over, în 08-09 aprilie 2023, la București

 

 

Alege un curs de dicție

 

Un trainer specializat îți va explica cât de importantă este dicția, cât de mult contează ritmul în care vorbim și cât de cruciale sunt pauzele atunci când vrei să amplifici efectul unui mesaj.

Alege un curs de dicţie de grup sau un curs de dicție personalizat, cu Carmen Ivanov și Mihai Crăciun.

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *