Bardou sau Batardou? Ce a vrut Compania de Drumuri să scrie într-un caiet de sarcini și ce a ieșit

Bardou sau Batardou? Ce a vrut Compania de Drumuri să scrie într-un caiet de sarcini și ce a ieșit
Ironii la adresa companiei naționale de drumuri, CNAIR. O mică eroare s-a strecurat în caietul de sarcini al autostrăzii Sibiu-Făgăraș, lucru a ce a fost rapid taxat de una dintre firmele care ar putea intra în cursa pentru proiectarea și execuția proiectului de infrastructură, relatează site-ul Economedia.

 

În caietul de sarcini, care constituie ansamblul cerinţelor pe baza cărora se elaborează de către fiecare ofertant propunerea tehnică, CNAIR a folosit termenul „bardou” – care este definit de dicționare drept „animalul obținut prin încrucișarea dintre armăsar și măgăriță”

Contextul este următorul:

„Rezervoarele de combustibil lichid vor fi amplasate într-o zonă de protecție închisă care să aibă capacitatea de stocare de cel puțin 110% din volumul necesar a fi depozitat cu un bardou liber de 200 mm” – au scris cei de la compania de drumuri.

Practic, dintr-o eroare de redactare, în documentația tehnică a fost inclus „BARDOUL” (specia rezultată din încrucișarea dintre un armăsar și o măgăriță) în loc de „BATARDOU” – un termen tehnic care înseamnă un dig sau baraj provizoriu.

Unul dintre posibilii ofertanți a sesizat eroarea și a cerut, cu o doză de ironie, lămuriri:

„Având în vedere dimensiunea extrem de redusă (200 mm) a hibridului obținut prin încrucișarea dintre un armăsar și o măgăriță (bardou), la care face referire Autoritatea Contractantă în Art. 12.25.12 din Cerinţele Beneficiarului, viitorului Antreprenor îi va fi imposibil să se conformeze acestor cerinţe”.

Iată de ce este important să cunoaștem forma corectă a termenilor din limba română.

 

Alege un curs de dicție

 

Un trainer specializat îți va explica cât de importantă este dicția, cât de mult contează ritmul în care vorbim și cât de cruciale sunt pauzele atunci când vrei să amplifici efectul unui mesaj.

Alege un curs de dicţie de grup sau un curs de dicție personalizat, cu Carmen Ivanov și Mihai Crăciun.

 

Tabăra de Radio, la Bușteni, 19-22 ianuarie 2023

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *