Asimilarea sunetelor. Ce este de făcut?

Asimilarea sunetelor. Ce este de făcut?

O problemă foarte răspândită este ceea ce numim „asimilarea sunetelor”. Ce înseamnă? Pe scurt, asimilarea sunetelor se întâmplă atunci când avem aceleași consoane sau vocale la finalul unui cuvânt și, apoi, la începutul următorului, iar vorbitorul face un efort de articulație mai mic, astfel că pronunță un singur sunet (cultiv varză, de exemplu, se aude culti varză).

Există trei tipuri de asimilare: prin prelungire, prin suspensie și prin anticipare.

Mai multe informații găsiți în manualul „Șase sași în șase saci”, de Carmen Ivanov. Îl puteți comanda de AICI.

CURS DE DICȚIE

#1 Prin prelungire

O auzim în cazul consoanelor sonante sau fricative, cum ar fi l-r, f-v, s-z, ș-j sau l-n-r. În vorbirea rapidă există șanse ca sunetul prelungit să ia locul următorului sunet.

De exemplu: „Îi e fidel lui Castro” se transformă în „îi e fidelui Castro”

#2 Prin suspensie

Intervine, în general, în cazul consoanelor p-b, t-d sau c-g. Atunci când două sunete explozive sunt despărțite doar de un hiat, unul dintre ele va dispărea, ceea ce înseamnă că, spre exemplu:

Afirmația „ascund tot” se va auzi în vorbirea rapidă „ascun tot”

#3 Prin anticipare

Intervine în vorbirea rapidă la sunetele cum sunt ț sau ce, ge. Aici, defectul vocal intervine la începutul celui de-al doilea cuvânt, din cauza prelungirii fricțiunii care leagă suntele între ele și anticipează primul sunet din cuvântul următor.

Consoana ț este formată din sunetele t+s, de exemplu.

Astfel, o construcție ca „isteț țăranul” se va auzi, în vorbire directă, ca „istesțăranul”

Ce este de făcut?

Mult exercițiu. Ca orice abilitate, dicția trebuie antrenată.

Este foarte important să pronunțăm cuvintele în întregime, să nu mâncăm sunete și să ne ajustăm volumul vocii în funcție de încăpere și de numărul de persoane cu care discutăm.

Găsești câteva exerciții de dicție AICI și AICI.

Tabăra de Televiziune pentru copii, 22-28 octombrie 2022

Unde? La Bușteni, județul Prahova. Sunt 30 de locuri disponibile în această tabără!

Ce facem în Tabără?

Pe parcursul taberei vom avea activități de dicție, actorie, televiziune, radio, activități sportive, pictură, drumeții și, desigur, distracție și voie bună. Vor fi realizate filmări cu fiecare copil la activitățile de televiziune și actorie și înregistrări audio la orele de radio.

Foto: Pexels


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *