Articulări ciudate în limba română – partea a III-a

Articulări ciudate în limba română – partea a III-a

O ciudățenie, negativă de data aceasta, vizează locul lui UN/O în anumite structuri sintactice, cum ar fi cea dintr-o arhicunoscută reclamă: 

  • „mai curat și mai ușor cu așa un ajutor…”

Este atât de neromânească topica sintagmei „așa un ajutor”, încât te întrebi cum se face că nu a deranjat pe nimeni dintre cei care au lansat la TV și la radio acest slogan publicitar. Schema de organizare a îmbinării „adjectiv + substantiv”, cu articulare nedefinită, plasează articolul în fața grupului: „un + așa ajutor”, exact ca „un + mare ajutor”. La fel se întâmplă și în sintagmele feminine:

  • „Nu a fost de mult timp o așa bucurie în sala Dinamo” (Pro Sport, 2003, nr. 62, 10/4). 

Din păcate, la modă a ajuns acum tocmai formularea greșită, popularizată atât de posturile de radio și TV, cât și de presa scrisă: 

  • „Dacă liderul de la Kremlin a dat așa un ordin, înseamnă că este foarte puțin probabil să plouă la parada ce se va organiza săptămâna viitoare” (Național, 2003, nr. 1907, 2/1);
  • „Poți să te superi pe niște politicieni care îi oferă gratis așa un desert?” (Adevărul, 2003, nr. 4069, 4/6):
  • Așa un succes, d-le Iliescu, înseamnă tâlhărirea patrimoniului” (România Mare, 2003, nr. 677, 4/2);
  • „Nu știm însă care este rostul și cum au putut penetra cei doi maimuțoi așa o companie selectă” (Național, 2003, nr. 1917, 6/4).

Celelalte adjective demonstrative de calificare („atare”, „asemenea”, locuțiunea „astfel de”) nu sunt implicate în aceste ciudățenii, încadrându-se constant în regula combinatorie menționat în primul articol (click AICI): „un atare succes”, „un asemenea rezultat”, „un astfel de răspuns” etc. Să fie oare excepția cu AȘA un calc structural după modelul englezesc „such a men”, „such a boy” etc.? Se pare că apariția „inovației” s-a produs înainte de invazia anglicismelor. În acest caz, rămâne de văzut dacă comportamentul tipic al adjectivului AȘA nu este implicată cumva natura adverbială a acestui cuvânt. Ca adverb, el are într-adevăr o topică mai liberă. Nu trebuie exclusă nici asocierea celor două cauze, mai ales în explicarea frecvenței din ultima perioadă a acestei devieri de la topica normală. (G. Gruiță –  Norma, uzul și abuzul)


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *