Ai emoții când vorbești în public? Foarte bine!

Ai emoții când vorbești în public? Foarte bine!

Toată lumea are emoții atunci când trebuie să vorbească în public. Din nefericire, cu cât publicul este mai numeros, cu atât discursul este mai important și fluturii din stomac încep să zboare din ce în ce mai puternic înainte de a începe să vorbești în fața oamenilor. Diferența dintre un vorbitor de performanță și unul neexperimentat este dată de capacitatea de a se calma în această situație.

Am vorbit de atâtea ori în fața publicului și vă pot spune un singur lucru: audiența contează. Când am vorbit prima dată în fața a 30 persoane am avut niște emoții incredibile și discursul a fost unul care a lăsat de dorit. Următorul discurs a fost în fața unui grup de 200 de persoane, am avut emoții și mai mari. Inima îmi bătea atât de tare, încât îmi venea să fug acasă înainte de discurs. Însă când am revenit să vorbesc în fața unui grup de 25-30 persoane n-am avut nicio problemă și m-am simțit în largul meu, pentru că mai făcusem asta deja. Antrenamentul contează enorm, ieșirea din zona de confort contează înzecit. Există foarte multe cursuri care spun că te învață să n-ai emoții și că poți să vorbești în public, însă adevăratul curs care te ajută este cel în care ieși din zona de confort, ai emoții, tremuri în timp ce ții o prezentare în fața publicului, termini și o iei de la capăt data viitoare, asta pentru că ai deja o experiență și știi deja cum e. Niciun discurs nu va fi ca celălalt pentru că va fi mai bun decât cel anterior. Repetiția este mama învățăturii și asta pot să o confirm. Nu te baza doar pe sfaturile profesioniștilor și pe sfaturile de pe net. Până nu încerci pe pielea ta, poți doar să presupui cum va fi.

N-am vorbit niciodată în public

Probabil că te aștepți și vrei ca primul discurs să iasă perfect. Da, probabil că atunci când te-ai urcat prima dată pe bicicletă n-ai căzut. Dacă n-ai mai vorbit niciodată în public, trebuie s-o faci pentru că vei mai avea ocazia s-o faci încă o dată și va fi mai bine. Nimeni nu s-a născut învățat. Cu toții am trecut prin momente grele și am avut emoții, emoții din care am deprins învățături, am acumulat experiență și ne-au dus către un nou nivel de cunoaștere.

Citește și Ce te faci dacă n-ai mai vorbit în public și mâine trebuie s-o faci


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *