Ce te faci dacă n-ai mai vorbit în public și mâine trebuie s-o faci

Ce te faci dacă n-ai mai vorbit în public și mâine trebuie s-o faci

Îți închizi telefonul, te încui în casă și arunci cheia pe geam. Sau poți ține mâine o prezentare de succes și toată lumea te va lăuda.

Un curs ad-hoc de vorbit în public nu ai timp să faci, dar ar fi bine să cauți să faci unul după ce ții prezentarea. Dacă mâine trebuie să vorbești în public la locul de muncă pentru prima dată, cel mai probabil vor urma și alte ocazii și trebuie să fii pregătit.

#1 Nu te panica

Toată lumea se panichează, dar dacă mâine trebuie să vorbești în public și citești acum articolul ăsta, ia-o mai ușor. N-ai de ce să te sperii. Nu trebuie să operezi pe nimeni pe creier mâine. E normal să îți fie un pic teamă și să ai emoții, dar trebuie să prinzi încredere și să nu te lași pradă panicii.

#2 Nu încerca să amâni sau să dai înapoi

Asta mai ales dacă ești pus de vreun șef să ții un discurs. Vei da dovadă de lipsă de curaj și de încredere. Mai mult decât atât, cariera ta va avea de suferit dacă refuzi o oportunitate ca aceasta.

#3 Întreabă un prieten

Caută un prieten sau un coleg care a mai vorbit în public și scoate-l la o cafea. Orice sfat este mai bun decât niciun sfat, mai ales dacă vine din partea cuiva care a mai trecut prin ce treci tu. Repet, nu e un capăt de lume. Toți am trecut prin asta. Nimeni nu s-a născut direct vorbitor în public.

#4 Îngrașă porcul un pic în ajun

Caută pe net articole ca acestea care să te îndrume. Atât dictie.ro cât și alte site-uri sunt pline de articole despre public speaking care te vor ajuta un pic.

#5 Conținut

Hai să vorbim și despre conținutul discursului. În funcție de genul de prezentare, trebuie să îți stabilești punctele de interes ale discursului tău. Scrie pe o foaie de hârtie 8 idei despre tema speech-ului și alege doar 3 dintre ele. Acestea 3 trebuie să fie cele mai importante dintre cele 8 idei. Discursul tău va avea ca structură cele 3 idei scrise de tine.

După introducere ai prima idee și vei vorbi despre ea 3 minute.

Urmează a doua idee. Vorbești tot 3 minute.

Ultima idee. 3 minute.

Concluzie și mulțumirile de rigoare că n-ai leșinat în timpul prezentării, încă 2 minute și gata distracția.

Desigur, dacă trebuie să ții o prezentare mai lungă, poți integra mai multe idei și depinde doar de tine cum le vei dezvolta pentru a te încadra în timpul respectiv.

Ideea de bază este că cel mai important aspect al prezentării este conținutul. Dacă tu ești stăpân pe ceea ce urmează să zici, nu are ce să ți se întâmple. Dacă știi ideile principale și ordinea lor, totul este perfect. Nu te gândi la gesturi și la mișcările corpului. Ai timp după aceea să înveți, atunci când vei urma un curs de specialitate.

#6 Șase sași în șase saci

De obicei, nu ne place să vorbim în public pentru că ne este frică. Ne e frică pentru că poate ne vom bâlbâi și nu vrem ca alții să râdă de noi. Dacă vrei să mai elimini din frici, fă exerciții de dicție. Cu toții le facem și ajută, să știi.

Dictie.ro este un site resursă și poți găsi aici mai multe exerciții și sfaturi pentru cei care vor să se perfecționeze. De asemenea, dacă ești presat fugi repede la prima librărie și cumpără-ți manualul de dicție Șase sași în șase saci. Ai acolo exerciții care te vor ajuta să nu te bâlbâi la prima prezentare în public din viața ta.

#7 Relaxează-te

Cu toții am trecut prin asta. Tuturor ne-a fost teamă de primul discurs în public. Nu e o tragedie. Du-te și încearcă! S-ar putea să-ți placă. 🙂

 


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *