A FOST odată un moş şi o babă sau AU FOST odată un moş şi o babă? 

A FOST odată un moş şi o babă sau AU FOST odată un moş şi o babă? 

Poziţia predicatului, în faţa sau în urma subiectului multiplu, influenţează în mare măsură realizarea acordului. În ordinea S-P (subiect-predicat), enumerarea în prealabil a constituenţilor subiectului multiplu impune ideea de pluralitate în mintea vorbitorului, într-un moment anterior emiterii predicatului, de aceea pluralul acestuia din urmă decurge logic dintr-o informaţie deja formulată: 

  • Primarul şi soţia acestuia VIN mai târziu.”

În ordinea P-S (predicat-subiect), numărul predicatului trebuie motivat ulterior. Datorită însă mecanismului de formulare a ideilor (= elaborare pe parcurs), vorbitorul este de multe ori în situaţia de a lua o decizie în legătură cu predicatul înainte de a avea toate datele despre subiect, adică despre faptul că acesta va fi unic sau multiplu. Se întâmplă adesea ca un subiect conceput ca unic să fie amplificat pe parcurs, devenind multiplu, în dezacord cu singularul predicatului exprimat anterior. Întrucât şi decodarea, receptarea urmează aceeaşi ordine ca elaborarea, o asemenea exprimare, cu predicatul la singular, este foarte uşor tolerată, mai ales în exprimarea orală: 

  • Mai târziu VA VENI primarul şi nevastă-sa.”
  • VINE doamna şi domnul general.”
  • „Aşa CERE şi legea, şi spiritul de dreptate.”
  • A FOST preţuită operativitatea şi priceperea publicistică a redactorilor. ”

Această dublă reacţie a predicatului, în funcţie de poziţia sa faţă de subiectul multiplu, se poate vedea uneori chiar în interiorul aceleiaşi fraze, dacă predicatul apare, pe rând, în ambele poziţii. Iată câteva exemple: 

  • Se crucea mama şi tata când mă vedeau” (Ion Creangă – Amintiri din copilărie).
  • Răspunse Laban şi Betuelşi ziseră” (Palia de la Orăştie).
  • „/…/ la popor, unde e materialul, şi formele, şi stilul, şi limba, căci limba, literatura, poezia sunt naţionalitatea unui popor” (G. Ibrăileanu – Privind viaţa). 

Româna actuală, supusă tot mai mult unor reevaluări logico-raţionale, tinde spre o normă unică, mai fermă, indiferent de poziţia predicatului în enunţ, de aspectul oral sau scris al comunicării. Respectarea acestei reguli necesită mai multă atenţie şi concentrare în exprimare, dar ea răspunde în mai mare măsură exigenţelor gramaticale şi logice ale limbii, fapt care şi explică atitudinea receptivă a vorbitorilor din zilele noastre faţă de această normă. 

 

Observaţii: 

1. Fără îndoială, în exprimarea orală, spontană, abaterile de la regulă (= acord la singular în topica P-S) vor fi în continuare tolerate. Din motivele arătate la început, ele nu deranjează deocamdată prea mult simţul lingvistic al majorităţii vorbitorilor de limba română. În limba scrisă însă, aceste scuze nu mai sunt valabile; vorbitorul poate reveni asupra textului, se poate corecta. Repetăm, în exprimarea îngrijită a oamenilor instruiţi, în publicaţiile de prestigiu, respectul pentru această normă este cât se poate de evident. 

2. În legătură cu întrebarea formulată în titlu, ea vizează o situaţie cu totul specială. Este vorba de o formulă consacrată cu care încep foarte multe din basmele noastre populare (A fost odată…). Ea este atât de cunoscută, de bine consolidată, în această formă, de singular, încât un acord gramatical (Au fost odată un moş şi o babă) ar suna destul de straniu aici. Se ştie că frecvenţa poate impune uneori forme discutabile din punct de vedere gramatical, dar consacrate prin uz. Este cel mai elocvent exemplu în acest sens. Să nu uităm, de asemenea, că basmele populare sunt creaţii orale, aparţin limbii vorbite, astfel încât păstrarea singularului aduce o notă de naturaleţe şi autenticitate. (G. Gruiță – Gramatică normativă)

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

🔍🔍🔍 Pentru mai multe capcane lingvistice, accesează categoria:

 CUM E CORECT?


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

1 Comentariu

  • Scorpion Posted 28/05/2023 16:46

    În aceeași ordine de idei, este corect a scrie: starea în care se găsește viata economica și viata sociala a orașului sau starea în care se găsesc viata economica și viata sociala a orașului? Cât despre: Mai târziu VA VENI primarul şi nevastă-sa, asta este o prostie teribilă.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *