A fi sau a nu fii?

A fi sau a nu fii?
Una dintre cele mai frecvente greșeli ale românilor, având în vederea scrierea, reprezintă confuzia între „copii și copiii”, „miniștri și miniștrii”, „boi și boii” etc.: cu alte cuvinte, confuzia între forma articulată și forma nearticulată a substantivelor (în cazul nostru) care au forma de plural terminată în -i.
Mulți ignoră regulile de scriere, din păcate, așadar ajungem să vedem greșeli precum:
nu fii rău în loc de nu fi rău
fi cuminte în loc de fii cuminte
să scri în loc de să scrii

În exemplul de mai sus, cel/cei care a redactat știrea nu s-a mai obosit să scrie încă un i cuvântului „calități”.
În pronunțare, al doilea i nu se aude întocmai ca primul, și dacă nouă ni se pare că îl auzim distinct, asta de datorează faptului că ne așteptăm să-l auzim, pentru că-l vedem scris. De aceea oamenii inculți scriu cu un singur i, pentru că pe unul singur îl aud în pronunțare. (Al. Graur)
Dar când scriem cu un i și când cu doi i? i final, de cele mai multe ori, se pronunță scurt (pomi, cai etc.), iar acest lucru îi face pe mulți să considere că un sigur i se pronunță mereu scurt și că, pentru a se pronunța întreg, trebuie scris cu dublu i (pomii, caii etc.).
Dar i final nu se pronunță mereu scurt: când e pus la finalul unui grup de două consoane (dintre care a doua e „r” sau „l”), el nu s-a scurtat, de aceea, în cuvinte precum „negri”, „umbli”, i se pronunță întreg. Din păcate vedem tot mai des greșeli ca: doi negrii, nu ști să umblii (dublă greșeală), consiliu de miniștrii etc.

 

  • Pentru o vorbire îngrijită vă recomandăm:
📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

🔍🔍🔍 Pentru mai multe capcane lingvistice, accesează categoria:

 CUM E CORECT?


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *