7 moduri simple de a-ți îmbunătăți vorbirea

7 moduri simple de a-ți îmbunătăți vorbirea

Secretul tuturor marilor oratori constă în livrare. Cum livrezi mesajul cât mai eficient ? Iată cum să-ți îmbunătățești vorbirea și cum să ai grijă de vocea ta.

Stăpânind ceea ce trebuie să spui și cum trebuie să spui sunt factori importanți dacă vrei să fii un vorbitor eficient. Cu toate acestea, un element al comunicării vorbite este adesea trecut cu vederea – modul în care vorbești.

Am auzit cu toții oameni ale căror voci sunt prea stridente, fără vlagă sau false. Discursul unor persoane este atât de neplăcut încât mesajul care va ajunge la ascultător nu va fi unul corespunzător. Cu toate acestea, poți lua măsuri pentru a-ți îmbunătăți calitatea, tonul și expresia vocii tale precum și modul în care te exprimi. Este nevoie doar de puțină cunoștință și practică.

 

❶ Ritm

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru a îmbunătăți claritatea mesajului tău este de a vorbi moderat. Oamenii tind să vorbească repede atunci când sunt nervoși sau nesiguri de ceea ce spun. Vorbind mai încet, nu numai că va auzi toată lumea ce ai de spus, dar te va face să te simți mai încrezător și mai în control.

Dacă vorbești prea repede, ar trebui să te gândești la următorul lucru: dacă ai spune un număr de telefon ca și cum ai spune o idee importantă, cel care te ascultă trebuie să aibă timp să noteze numărul respectiv. Exersează viteza de vorbire prin recitarea unui șir lung de numere și încearcă să le scrii în aer pe măsură ce faci acest lucru. E vorba doar de cadența perfectă.

 

 

❷ Respirație

Dacă respiri adânc în piept, în loc de abdomen, vocea nu va suna cum trebuie. Poate fi greu să-ți amintești să respiri profund atunci când ești nervos sau stresat, dar respirațiile diafragmatice te vor relaxa și-ți vor îmbunătăți profunzimea vocii și te vor ajuta să suni mai încrezător. Folosește-ți diafragma atunci când respiri și atunci când ai de vorbit mult. Nu vei depunde efort și nici nu vei leza corzile vocale.

 

 

❸ Postură

Modul în care stai ar putea afecta discursul tău. Stând jos sau în poziție verticală vă permite să respiri în mod corespunzător și asta va da vocii o rezonanță mai puternică și va fi mult mai clară.

Mișcarea capului poate, de asemenea, face diferența. Dacă îți ridici ușor bărbia, vocea va suna mai clar. Dacă ții privirea în jos, acest lucru va afecta și vocea. Și umerii trebuie relaxați; dacă sunt strânși și încordați, nu vei putea ține un discurs coerent.

 

❹ Hidratează-te

A fi hidratat ajută și calitatea vocii. Dacă bei cafea, sifon sau vin pe parcursul zilei în loc de apă, corzile tale vocale ar putea să nu fie destul de umezite și vor obosi destul de repede. Ele trebuie să fie foarte flexibile deoarece vibrează atunci când vorbim: pentru femei vibrează în medie de 200 de ori pe secundă, iar pentru bărbați de aproximativ 120 de ori pe secundă.

 

❺ Pitch-ul vocii

Pitch-ul vocii reprezintă calitatea sunetului determinată de viteza vibrațiilor care îl produc; gradul de intensitate al unui sunet, fie el acut sau grav. Unele voci sunt mai înalte sau mai joase față de altele, dar trebuie să fii foarte conștient deoarece asta îți poate afecta tonul vocii și nu vei mai fi capabil să faci anumite modulații. Vocile cu o înălțime mare sau foarte nazale se evidențiază atunci când vorbitorul este nesigur sau nervos.

 

❻ Nu țipa!

Asta nu este foarte grozav pentru corzile tale vocale. Țipatul poate duce la noduli vocali sau lovituri ale corzilor vocale. La fel și vorbitul în șoaptă timbrată. Dacă nu poți vorbi, ia-ți o pauză de câteva zile. Nu forța vocea. Și ea are nevoie de timp.

 

❼ Dicție

Pe lângă o respirație corespunzătoare, dicția este la fel de vitală. Mai ales atunci când avem de vorbit și trebuie să comunicăm eficient. Și de mult ori mesajul trimis poate că nu este întocmai cu ceea ce am vrut noi să spunem. Claritatea și eficiența țin foarte mult de dicție. Iar asta necesită antrenament. Dicția te va ajuta atât pe partea de vorbire, cât și la încrederea în sine. Și un mesaj transmis cu o dicție perfectă va fi de impact.

 

COMANDĂ ACUM MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI”

 

Citește și: „5 preconcepții despre vocea ta

 

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *