7 calități pe care orice voice-over ar trebui să le aibă

7 calități pe care orice voice-over ar trebui să le aibă

Care sunt acele calități pe care le au voice-overii de succes? Pe lângă talent și șanșele care se ivesc în acest domeniu, munca și practica sunt cele mai importante. Există o mulțime de voice-overi care sunt foarte talentați, au acea „voce perfectă”, dar pentru că nu au exersat și practicat, au devenit destul de șterși, chiar mediocri. Munca înnobilează, așadar nu mai sta pe gânduri și exersează pentru a-ți sculpta vocea și a deveni un voice-over excelent.

 

Iată care sunt trăsăturile și calitățile pe care ar trebui să te concentrezi pentru a avea succes în industria voice-over.

 

🔊 Reziliență și optimism

Reziliența (rezistența) și ceea ce te ghidează către această meserie, acel mecanism care te ajută să te ridici indiferent de situație și să mergi mai departe, se regăsesc în abundență printre voice-overii de succes. Abilitatea de a învăța din eșecuri, de a trece peste situațiile neplăcute și de a menține concentrarea pe fondul respingerii este crucială pentru atingerea obiectivelor tale. Traiectoriile din această meserie sunt precum vremea. Azi poate fi soare, mâine ploaie. A te gândi că sigur vei fi o excepție și că totul va merge perfect poate fi o idee nechibzuită.

Dacă îți asumi provocările și continui indiferent de piedici este mai puțin probabil să fii descurajat atunci când un eveniment/o experiență se dovedește a fi dificil/ă. Nu uita, o mulțime de voice-overi, de artiști au întâmpinat greutăți și pentru o mare perioadă de timp au primit refuz după refuz. Ce au făcut ei în această situație? Nu s-au lăsat, au muncit de 10 ori mai mult și au bătut din nou la fiecare ușă pentru a-și face vocea cunoscută. Uneori ne poate ajuta să ne gândim că vom avea o carieră minunată și că lucrurile se vor întâmpla foarte rapid și ușor, dar să nu uităm că trebuie să fim realiști și să muncim mult.

🔊 Concentrare/Atenție

Construiește-ți un set de obiective realiste. Fără obiective, îți lipsește concentrarea și orice acțiune nefocalizată pe care o întreprinzi poate duce la pierdere de oportunități. Dacă obiectivul tău este să-ți promovezi vocea pe un site dedicat artiștilor vocali, fă-ți un plan și respectă-l. Asigură-te că deciziile pe care le iei la fiecare pas sunt influențate de acest obiectiv. Dacă te simți din ce în ce mai aproape de obiectivul tău în fiecare zi, atunci probabil ești pe drumul cel bun. Dacă te simți că te învârți în jurul cozii, poate fi necesar să te reajustezi și să te reorientezi.

Nu-ți pierde surâsul dacă se întâmplă asta. Faptul că ai conștientizat că trebuie schimbat ceva este un pas înainte. Decât să mergi 10 kilometri uitându-te doar înainte, mai bine mergi unul și te uiți și în stânga și în dreapta. O imagine de ansamblu te va ajuta să-ți setezi un obiectiv mai bun.

 

🔊 Versatilitate/Adaptabilitate

Majoritatea voice-overilor de succes se adaptează oricărei situații ivite. Uneori această calitate primează în fața celorlalte deoarece a te adapta oricărei situații, oricărui scenariu, oricărui angajator te va ajută să-ți îndeplinești obiectivele. Plus că toți directorii de casting caută această calitate la un voice-over. Chiar dacă tu ai un stil deja format și crezi că ești foarte bun la un lucru, un angajator vrea să vadă mai multe lucruri, inclusiv ce nu poți sau ce nu ai exersat până acum. De aceea este important să fii deschis și să primești orice fel de indicație.

A încerca, de exemplu, să spui un text în 10 feluri te va ajuta mai mult decât dacă îl spui o singură dată, în felul tău. A te adapta îți permite să profiți la maximum de toate oportunitățile. Să ai obiective și să rămâi concentrat este extrem de important, dar a refuza sau a trece pe lângă oportunități neprevăzute poate fi extrem de dăunător pentru cariera ta. Nicio călătorie către succes nu este vreodată în linie dreaptă. Acceptând noi provocări este posibil să descoperi chiar și un talent ascuns: poate știi să cânți sau poate îți dai seama că documentarele sunt pentru tine, nu reclamele.

 

🔊 Dedicare

Să lucrezi opt ore în biroul tău, să mergi la sală, să gătești cina pentru familia ta și să ieși cu câinele poate ocupa o mare parte din ziua ta, dar dacă nu ești dispus sau nu poți dedica mai multe ore în fiecare zi pentru cariera vocală, nu vei progresa sau vei face lucrurile atât de încet încât recompensele nu vor depăși sacrificiile și nu îți vei atinge potențialul.

Menține un program de lucru care îți permite să-ți dezvolți abilitățile, să-ți dezvolți vocea, imaginația, stilul și să-ți gestionezi afacerile.

 

🔊 Ludicitate

Trebuie să ai capacitatea de a ieși din lumea exterioară atunci când intri în studioul de înregistrări. Chiar și cele mai banale scenarii corporative necesită o anumită cantitate de imaginație și joc. Dând viață cuvintelor și susținând interesul pentru ascultător, vei face acel text plictisitor să fie unul proaspăt pentru urechea ascultătorilor.

Trebuie să fii capabil să pornești acel buton mental și să dai randament maxim atunci când este nevoie. Improvizația, jocul necesită libertate. Dacă ești foarte încordat este posibil să nu poți intra în pielea personajului. Nu uita, tu dai viața cuvintelor. Tu ești păpușarul propozițiilor. Tu le controlezi, nu ele pe tine.

 

🔊 Entuziasm

Poate ai fost entuziasmat la început, dar energia și motivația ta s-au redus cu timpul. Energia reînnoită este răspunsul la întârzieri și dezamăgiri. Uneori este greu. Dar trebuie să te ridici și să continui cu același nivel de energie ca la început. Pot fi 100 de refuzuri până la marea șansă sau poate fi doar unul.

Important este să nu cedezi și să-ți păstrezi concentrarea. Și, mai important, chiar dacă primești o șansă nu te culca pe o ureche. Acea oportunitate nu durează la nesfârșit. Trebuie să exersezi constant și să înveți din fiecare experiență. Cel mai mult înveți din experiențele negative.

 

🔊 Încredere

A crede în tine și a-i face pe ceilalți să se simtă relaxați, în largul lor, este ceva care te va ajuta foarte mult în această carieră. Dar cum îți dezvolți încrederea în sine când ești la început de drum? Exersează, antrenează-te, practică mai mult și mai mult. Și atunci când crezi că este destul, mai exersează puțin. Este ca la sport. Mușchiul trebuie antrenat constant. Nu va fi la capacitate maximă dacă nu te antrenezi.

Încrederea este o stare sufletească și a te plasa în acea stare sufletească te poate ajuta să gândești mai clar și să te comporți mai bine, chiar dacă nu ești atât de experimentat pe cât simți că ar trebui să fii. În cele din urmă, încrederea autentică va fi un rezultat al experienței și feedback-ului pozitiv, dar până atunci este bine să lucrezi la antrenarea creierului tău pentru a „activa” încrederea în momentele de necesitate.

 

Deci aceste trăsături sunt moștenite sau dobândite? Aș susține că unele dintre acestea îți vor veni mai ușor decât altele, dar toate pot fi dobândite cu efort.

Să știi unde să îți concentrezi eforturile este primul pas în dobândirea abilităților de care ai nevoie pentru a avea succes. Acum depinde de tine să pui aceste lucruri în practică pentru a-ți îndeplini potențialul și a fi cel mai bun voice-over. Visează, exersează și treci la treabă!

 

🕬 🕬 🕬 Dicția este foarte importantă – este cartea ta de vizită; și dacă trebuie să faci o impresie bună, cu o dicție pe măsură vei reuși acest lucru: COMANDĂ ACUM MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI”.

 

Click AICI pentru a descoperi Beneficiile unui curs de voice-over


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *