De ce să faci un curs de voice-over – beneficii

De ce să faci un curs de voice-over – beneficii

↘ Voice-over: voce, respirație, scenarii și imaginație la microfon

Să fii voice-over înseamnă mai mult decât să știi să citești un text, să stai în fața unui microfon și să știi să editezi o înregistrare. De multe ori contează mai mult nu ce citești, ce spui, ci cum spui acest lucru, cum ajunge mesajul la ascultători și cum le intri în minte. Pe lângă voce, respirație, tehnică, dicție, nu trebuie să uităm două lucruri esențiale pentru un voice-over profesionist.

Improvizația te ajută să abordezi un scenariu din mai multe puncte de vedere, creând circumstanțe mai vii și o mai mare varietate de situații posibile. Pentru sesiunile de VO cu producătorii și clienții, există o varietate de direcții și trebuie să acționezi imediat. În ceea ce privește munca la jocuri și personaje, chiar și la audiobook-uri, improvizația sprijină extinderea caracterului, accentelor și dezvoltarea unor noi aptitudini sau situații la care alții poate că nu s-au gândit.

 

↘ Arta de a fi voice-over

Pe lângă voce, respirație, tehnică, dicție, nu trebuie să uităm două lucruri esențiale pentru un voice-over profesionist.

 

#1 arta analizei scenariului

Analiza unui scenariu este o metodă în sine, nu înseamnă doar citirea unui simplu text. Când ești în fața unui scenariu, trebuie să fii capabil să privești dincolo de rândurile scrise pe acea foaie de hârtie. Trebuie să ai o privire de ansamblu. Ca VO, vei privi toate componentele scriptului, vei intra în mintea celui care a scris scenariul, vei asambla toate piesele, vei dezvolta un personaj și, în cele din urmă, un stil de livrare. Acest lucru necesită timp, practică continuă, dedicare și este, de asemenea, un proces necesar atunci când lucrezi cu un regizor sau cu un producător de voce.

 

#2 arta improvizației

Al doilea lucru extrem de important îl reprezintă arta improvizației. Uneori, nu este de ajuns doar o citire corectă și un mesaj corect transmis. De multe ori, ca voice-over profesionist, vei fi pus în situații care necesită abilitatea de a gândi din perspectivă, să reacționezi la evenimente în mod decisiv, eficient și fără o gândire prealabilă. Actorii sunt de multe ori puși în situația de a improviza, deoarece un spectacol nu este niciodată la fel ca precedentul. Plus că se pot întâmpla accidente, evenimente neprevăzute, și de aceea este imporant să fii mereu pe poziții și să reacționezi la ce se întâmplă în momentul respectiv, „aici” și „acum”. Mâine poate vei avea altă stare, alt conținut interior și altă energie. Important este ce se întamplă acum. Totodată, improvizația te poate scoate din multe situații jenante și de multe ori, poți da lovitura. Chiar dacă nu ai respectat întru totul scenariul, contează ce simți, cum ai adus la viață acel mesaj și cum îl livrezi.

 

 

↘ Pentru o înregistrare sănătoasă, fă cel puțin 10 exerciții de dicție pe zi

Vorbim despre dicție. Dicție nu înseamnă doar a vorbi corect, înseamnă a vorbi clar, a pronunța corect sunetele unui cuvânt, a comunica asertiv etc. Practica este vitală, indiferent de domeniul în care activăm. Cât de clar trebuie să fii? Totul constă în găsirea unui mediu bun și prielnic – să te poți face ușor înțeles, și de asemenea, cu cât practici mai mult, cu atât mai bine te vei adapta oricărui scenariu.

Exersează și iar exersează. La început vei pronunța mai exagerat, datorită exercițiilor de dicție. Dar după ce depășești anumite praguri și scapi de micile defecte, trebuie să-ți găsești vocea naturală, dar fără să uiți de sfaturile și de exercițiile zilnice pentru încălzirea vocii. Odată ce va deveni un obicei, te vei simți normal. De asemenea, cu cât practici mai mult, cu atât îți vei mări gama de cunoștințe și vei vedea că poți face lucruri uimitoare cu vocea, de la acccente și până la personaje complexe din punct de vedere vocal.

↘ Vei lucra de pe singurul manual de dicție din România

Se pare că ne mulțumim de vocea noastră, așa cum e ea. Nu prea ne gândim la asta. „Atâta timp cât pot scoate sunete și se aud niște cuvinte, nu cred că am probleme. Plus că nu am timp de asta acum…”. Ei bine, dicția este ca un mușchi. Iar un mușchi trebuie antrenat constant. Asta se întâmplă pentru că suntem atât de obișnuiți cu sunetul nostru încât ceea ce auzim când vorbim pare să fie corect pentru noi. Dar ceea ce auzim și ceea ce aude ascultătorul sunt două sunete diferite. În timp ce vorbim, auzim sunetul care vibrează și rezonează între suprafețele osoase ale capului și ale feței noastre. Ascultătorul aude sunetul proiectat.

COMANDĂ ACUM MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI”

 

↘ Curs de voice-over

Carmen Ivanov (Radio Tanănana), Mihai Crăciun (Radio Tanănana) și Alex Tuhuț (Radio Kiss FM) te introduc în lumea voice-actingului. Dacă ai voce, ți-o modelăm și o vom face numai bună de livrat, dacă nu ai, sau crezi tu că nu ai, o vom desface în mii de bucăți și o vom asambla pentru vocea perfectă de reclame radio și TV.

Cursul este structurat astfel: 12 ore de învățare dintre care 20% teorie, 80% practică în fața microfonului. Vom citi, vom evoca, ne vom „enerva”, vom cânta, vom transmite entuziasmul, energia și solaritatea din voce direct pe înregistrare, pentru că la final fiecare participant va avea un portofoliu de minimum cinci reclame cu interpretări diferite. Foarte important: vom scăpa de tracul microfonului!

↘ Ce înveți la curs?

  1. Controlul vocii și inflexiuni;
  2. Personalizare obiect;
  3. Modificare intensitate, interpretare, viteză și volumul vocii în funcție de text;
  4. Inițiere și perfecționare linie „melodică”. Legile frazării pentru reclamele radio-TV;
  5. Determinarea frecvenței vocii și optimizarea calității acesteia;
  6. Elemente de dicție: pronunție, volumul vocii, ritm;
  7. Înregistrarea reclamelor la microfon.

 

↘ Ce primești?

Înregistrarea a minimum cinci reclame pentru portofoliul fiecărui cursant.

În urma asumării noțiunilor teoretice și a aplicațiilor, participanții vor înregistra audio cinci reclame comerciale și un voice-over pentru o știre de televiziune. De asemenea, toți cursanții vor primi un suport de curs pentru exercițiile de voice over. Manualul de dicție „Șase sași în șase saci” de Carmen Ivanov nu este inclus în prețul cursului.

Toți participanții vor primi diplomă de participare la cursul de voice-over organizat de Dicție.ro.

Ceaiul, apa și cafeaua sunt din partea noastră.

 

↘ Beneficii

  • vei învăța de la cei mai buni traineri din domeniu: Carmen Ivanov, Mihai Crăciun, Alex Tuhuț;
  • vei învăța tehnici vorbire și exprima în fața microfonului;
  • vei învăța cum să-ți gestionezi emoțiile și să le faci să lucreze pentru tine și nu împotriva ta;
  • vei lucra din Manualul de dicție „Șase sași în șase saci” de Carmen Ivanov, cel mai complex manual de dicție de pe piață;
  • vei învăța să faci reclame, desen-animat, film documentar etc.;
  • cursul de voice-over pentru avansați îi duce pe cursanți în lumea desenului-animat și aceștia vor învăța ce înseamnă a fi voice-over când vine vorba de acest domeniu;
  • cursurile se vor desfășura într-o zonă ultracentrală.

 

 

↘ Unde și când?

Următorul cursul se desfășoară în weekendul 28-29 martie 2020, la sediul Hotel Sarroglia, Vasile Lascăr nr. 59, București, durează 12 ore. Cursurile sunt programate între orele 10:00-17.00. Pauza de masă este programată la ora 13.00.

►►► Cursurile de voice-over organizate de Dicție.ro pregătește participanții pentru toate provocările ce pot apărea în această industrie și, de asemenea, recomandăm participanții pentru cele mai de prestigiu instituții de radio. Nu promitem că te vei angaja imediat după acest curs, dar îți asigurăm o bază puternică atât teoretică, cât și practică pentru a fi în cea mai bună formă atunci când se ivește un concurs.

►►► De asemenea, cursurile de Voice-over organizate de Dicție.ro i-au avut cursanți pe Alex Grecu, care acum este prezentator la Radio Europa FM, Mihaela Chiriac (Digi FM), Luiza Cergan (Kiss FM)

 

►►► Câteva locuri sunt disponibile pentru cursul de voice over din 28-29 martie 2020. Înscrierea se face accesând acest link, sau la telefon 0728855221.

 


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *