4 cuvinte confundate cu altele

4 cuvinte confundate cu altele

Un tip de greșeală îl reprezintă două cuvinte care seamănă bine între ele din punct de vedere al formei, ceea ce duce la întrebuințarea greșită a unuia în locul celuilalt. Aceasta este situația lui CONJECTURĂ și CONJUNCTURĂ, ambele de origine latină, dar de la rădăcini diferite. Primul e din aceeași familie cu un „proiect”, iar al doilea cu „conjuncție”. Dar adesea îl întâlnim pe „conjectură” care corect înseamnă „presupunere” în locul lui „conjunctură” – „rețeaua de împrejurări care creaază o situație”.

Adesea VERBAL e înțeles ca opus lui SCRIS, pentru că se crede greșit că „verbal” e înrudit cu „vorbă”. De mai multe ori poate ne-am întrebat de ce se zice „proces verbal ” despre ceva făcut în scris. În realitate, se pornește de la latinescul „uerbum”, care înseamnă „cuvânt”, atât rostit, cât și scris, iar contrariul lui scris este ORAL. Se merge însă și mai departe cu greșeala: de curând un tehnician care dădea un răspuns la un interviu, la radio, zicea: „am luat legătura fie telefonic, fie verbal”, ca și cum la telefon nu s-ar folosi cuvintele.

A RELEVA înseamnă „a scoate în relief” („relief” este din aceeași familie cu „releva”, cu „relevator” etc.: la bază este latinescul „leuo” – „a ridica”), iar A REVELA este „a dezvălui”, fiind înrudit cu „văl”, deci înțelesul lui primitiv este „a retrage vălul”. Astăzi cele două verbe sunt adesea confundate între ele: mai adesea apare „a releva” în locul lui „a revela”.

PERCEPTOR se numea funcționarul care era însărcinat cu strângerea dărilor; PRECEPTOR era cel care se ocupa de educația unui copil dintr-o familie avută. Cele două cuvinte se mai folosesc și astăzi, iar unii le confundă și folosesc pe al doilea în locul celui dintâi. Este foarte adevărat că provin din aceeași rădăcină latinească, dar prefixele, deosebite, sunt suficiente ca să le diferențieze. (Al. Graur – „Capcanele”…)

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

🔍🔍🔍 Pentru mai multe capcane lingvistice, accesează categoria:

 CUM E CORECT?


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Vizualizari : 2370

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *