15 sfaturi pentru liceeni pentru o comunicare de excelență

15 sfaturi pentru liceeni pentru o comunicare de excelență

Dicția este importantă în procesul de comunicare pentru că dacă ne facem corect înțeleși și mesajul va ajunge corect la receptor. În plus, oamenii cu o dicție bună sunt mai atrăgători și mai carismatici.

La școală o dicție bună te va scoate mereu din încurcătură și vei putea expune mai frumos temele care sunt prezentate oral. De asemenea, toate prezentările pe care le ai de ținut, vor suna mai bine și vor atrage atenția asupra ta în mod pozitiv dacă ai o dicție îngrijită.

Dar ce înseamnă să ai o dicție îngrijită? Iată 15 sfaturi pentru liceeni pentru o comunicare de excelență.

 1. Nu mormăi cuvintele
 2. Deschide gura suficient pentru a le permite sunetelor să se formeze corect – vei avea un mod de comunicare mai usor de urmarit
 3. Termină cuvintele – nu-ți fie lene să pronunți toate sunetele din cuvânt, chiar și pe ultimul.
 4. Nu înghiți sunete din interiorul cuvintelor – vei părea dezorganizat în rostire.
 5. Vino la Școala TV pentru copii Dicție.ro – vei filma, vei exersa dicția și vei face înregistrări în studioul de radio.
 6. Ai răbdare să spui cuvintele până la capat și să faci pauze între cuvinte și între propoziții în așa fel încât mesajul să fie livrat corect
 7. Ai o viteză de vorbire corectă – o vorbire precipitată va pune ascultătorul în postura în care va urmări cu dificultate ceea ce ai de spus. Practic îți vei obosi audiența. Procesul de comunicare va fi îngreunat.
 8. Folosești un volum al vocii adaptat locului în care te găsești. Dacă vorbești prea tare vei deranja audiența, dacă vorbești prea încet – cei care te ascultă vor face un efort pentru a te auzi.
 9. Folosește-te de limbajul para-verbal, adică de intonație. Accentuează cuvintele puternice din prezentarea ta și vei atrage atenția asupra elementelor cheie din discursul tău – astfel comunicarea va fi mai eficientă.
 10. Nu pleoscăi în timp ce vorbești. Scapă de ăăă-uri și îîî-uri: prezentarea va suna mult mai frumos.
 11. Gândește-ți discursurile dinainte, pregătește-ți un plan de discurs. Evită repetițiile și încearcă să folosești sinonime. Evită pleonasmele. Reglează volumul și ritmul vorbirii în așa fel încât să îți fie confortabil să argumentezi subiectul despre care ai de vorbit fără să pari precipitat sau nepregătit.
 12. Fă exerciții de dicție. Te vor ajuta să pronunți mai bine cuvintele. Ai și un instrument folositor: manualul de dicție Șase sași în șase saci, de Carmen Ivanov. Îl poți comanda de AICI!
 13. Urmează un curs de dicție. ÎNSCRIERI, AICI!
 14. Schițează-ți ideile principale din tema pe care o ai de prezentat. Va ajuta atunci când o vei expune oral.
 15. Ai grijă la postură: stai cu spatele drept, ai grijă la gesturile pe care le faci, privește-ți profesorul atunci când expui oral o lucrare.

Iată și 10 execiții de dicție care să te ajute înainte de prezentări

 1. Unui tâmplar i s-a întâmplat o întâmplare. Alt tâmplar, auzind de întâmplarea tâmplarului de la tâmplărie, a venit şi s-a lovit cu tâmpla de tâmplăria tâmplarului cu întâmplarea.
 2. Capra calcă piatra. Piatra crapă-n patru. Crăpa-i-ar capul caprei precum a crăpat piatra-n patru.
 3. Cosaşul Saşa când coseşte, cât şase saşi sasul coseşte și-n sus şi-n jos de casa sa coseşte sasul şi-n şosea și şase case Saşa-şi ştie. Ce şansă!… Saşa-şi spuse sieşi.
 4. Papucarul papucăreşte papucii papucăresei, papucăreasa nu poate papucări papucii papucarului.
 5. E pestriţă prepeliţa pestriţă, dar mai pestriţi sunt puii prepeliţei pestriţe.
 6. Un caricaturist care caricaturizează caricaturi caricaturistice nu poate caricaturiza caricatura sa.
 7. Să îmi înmiresmez composesoratul riscând ritmul repetitiv şi rău?
 8. Am şapte lănţicele pănţicele chistovănţicele, nici o lanţică panţică chistovanţică nu se poate lanţicii panţicii chistovănţicii fără cealaltă lanţică pănţică chistovanţică.
 9. Douăzeci de azteci zevzeci introspecţi diverg şi converg, acced şi conced.
 10. Domnul Dinu din Dudeşti dă dude din dudul dumnealui de la drum.

Citește și: Comunicarea: de ce și cum să comunicăm corect

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *