10 moduri eficiente de a folosi pauzele într-un discurs

10 moduri eficiente de a folosi pauzele într-un discurs

O simplă pauză este unul dintre cele mai bune instrumente din setul de instrumente pe care trebuie să-l dețină orice vorbitor în public. Cu toate acestea, foarte puțini oameni o fac bine.

O pauză, dacă este utilizată corect, poate îți poate salva discursul. Este adesea trecută cu vederea, dar chiar nu ar trebui subestimată. Pauzele eficiente fac un vorbitor calm și experimentat, pot ajuta la eliminarea cuvintelor de umplere (ăăă, hmmm, pfff….) și mențin publicul interesat, alert și implicat. 

Iată 10 moduri prin care poți folosi o pauză în mod eficient:

1. Accentuează punctele cheie – o pauză înainte, în timpul sau după ce spui ceva ce dorești să subliniezi poate fi un instrument verbal puternic într-o prezentare. Când îți pregătești discursul, notează cuvintele/frazele importante și găsește locuri potrivite pentru pauze în jurul lor. Încearcă să le răspândești pe parcursul prezentării și asigură-te că exersezi. Nu-ți fie teamă să faci o pauză de până la 3 secunde și nu uita că timpul pare să treacă mai repede când ești pe scenă.

2. Indică schimbarea tonului sau a subiectului – o pauză între două părți diferite ale discursului va anunța publicului că începe ceva nou. Poți face acest lucru după o introducere sau înainte de o concluzie pentru a ajuta publicul să înțeleagă și să proceseze mai bine informația.

3. Formulează propoziții clare – o pauză scurtă de fiecare dată când întâlnești o virgulă și o pauză puțin mai lungă când există un punct: acest lucru te va împiedica să spui extrem de repede textul, să vorbești precipitat și va lăsa publicul să audă ceea ce spui. De asemenea, le oferă timp să proceseze informațiile, lucru deosebit de util dacă discursul tău abordează un subiect complex sau dacă limba maternă a audienței nu este aceeași cu cea din prezentarea ta.

4. Nu uita ce ai de spus – fii tot timpul cu un pas înainte: o pauză îți permite să faci acest lucru fără ca publicul să știe sau să trebuiască să-ți ceri scuze pentru că ai uitat ce urmează, rupând astfel concentrarea audienței.

5. Înlocuiește prin pauză un cuvânt de umplere sau de ezitare: dacă simți că exagerezi un anumit cuvânt (cuvintele de umplere precum „ăăă”, „hmm” sau „ca”, „și”, „deci”) în timpul discursului tău, încearcă o pauză și, eventual, un mental (nu verbal) „hmm” sau „ăăă”. 

 

🔎🔎🔎 Vezi și:

Puterea pauzelor într-un discurs

 

6. Fă contact vizual – acest lucru accentuează punctul pe care îl dezbați sau pe care urmează să-l aduci în atenția spectatorilor. Dacă audiența este numeroasă, e de preferat să fie 1-2 secunde de contact vizual cu mai multe zone diferite ale publicului înainte de a continua. Acest lucru ajută la menținerea publicului implicat.

7. Lasă aplauzele să se termine – dacă vorbești într-o sală mare, cel mai probabil vei fi aplaudat când vei veni pe scenă. Asigură-te că faci o pauză suficient de lungă pentru ca aplauzele să se termine – mai ales dacă evenimentul este înregistrat, cum ar fi TEDx. Nu ai vrea că începutul discursului tău să nu fie auzit din cauza aplauzelor.

8. Așteaptă ca publicul să se oprească din râs – dacă ai spus o glumă și a funcționat (nu întotdeauna este cazul!), o pauză va lăsa publicul să se calmeze înainte de a continua cu discursul. Desigur, comedianții sunt foarte buni la asta, de obicei așteptând câteva secunde după ce aplauzele s-au terminat pentru a construi suspansul următoarei părți din show.

9. Lăsă-i și pe alții să vorbească – dacă ai o conversație la un eveniment de networking, o negociere sau alte contexte de genul acesta, asigură-te că faci o pauză pentru a oferi celeilalte persoane șansa de a pune întrebări despre subiect sau de a clarifica ceea ce tocmai ai spus. În acest fel, vei afla care sunt nevoile/dorințele/interesele celeilalte persoane și acestea pot ghida conversația către un rezultat pozitiv.

10. Gândește-te la un răspuns – există o FORMULĂ eficientă pentru a răspunde întrebărilor: ASCULTĂ, ÎNȚELEGE (aceasta este pauza), RĂSPUNDE. Pauza îți permite să auzi întrebarea completă și îți oferă timp să te gândești la un răspuns potrivit. Nu vrei să întrerupi întrebarea și să dai un răspuns incorect – acest lucru poate fi extrem de jenant.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Vizualizari : 912

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *