Puterea pauzelor într-un discurs

Puterea pauzelor într-un discurs
Gândește-te la vorbitorii pe care îi admiri și vei observa că au o trăsătură comună: toți au învățat cum să folosească pauzele într-un mod eficient. Pauza este adesea trecută cu vederea, dar chiar nu ar trebui subestimată. Pauzele eficiente fac un vorbitor calm și experimentat, pot ajuta la eliminarea cuvintelor de umplere (ăăă, hmmm, pfff….) și mențin publicul interesat, alert și implicat.
Iată câteva tipuri de pauze pe care le poți folosi pentru a obține un efect maxim:

Pauza de deschidere 

O problemă comună a vorbitului în public este atunci când vorbitorul începe direct cu discursul, fără nicio pauză, fără nicio introducere, fără nicio respirație. Graba se datorează probabil și emoțiilor. Acest lucru poate deruta publicul. Este important să îți iei un moment înainte de a începe – să faci o pauză, să respiri și să te uiți la public.

Pauza de reflecție

Pauza după un punct cheie va da publicului timp să reflecteze și să proceseze asupra a ceea ce tocmai ai spus. Dacă prima limbă a publicului tău nu este româna, va trebui, de asemenea, să lași timp de traducere. Unul dintre scopurile tale este ca toți cei din sală să fi înțeles 100% informațiile primite înainte de a pleca acasă.

 

Pauza de încredere

Pauzele te fac să arăți ca un vorbitor încrezător și calm. De asemenea, te împiedică să utilizezi prea mult cuvintele de umplere, cum ar fi cum ar fi „ăăă”, „hmm”, „deci”, „ah” sau „așa”, „știți”, „nu?”.
Da, uneori aceste cuvinte ne creează impresia că ne pot oferi un moment pentru a ne pune în ordine gândurile înainte de a continua și, în unele cazuri, pot fi indicatori utili că publicul ar trebui să acorde o atenție specială pentru ceea ce urmează. Dar când începem să le folosim excesiv, ele devin bariere care ne diminuează credibilitatea și care distrag atenția de la mesajul nostru.

 

Pauză de distanțare

Uneori adrenalina îi face pe vorbitorii în public să „alerge” discursul și să ajungă cât mai repede la capăt, uitând de publicul care poate nu a înțeles tot, care poate a plătit bilet să-i asculte etc. Fără îndoială, tu ți-ai auzit discursul de multe ori, dar probabil că va fi prima dată când publicul tău îl aude. Oamenii au nevoie de timp pentru a procesa vorbirea rapidă, așa că folosește pauzele de distanțare pentru a separa un gând de altul.

 

Pauza dramatica

Nu te grăbi când furnizezi informații cheie – sunt importante, așa că oferă-le spațiul de care au nevoie. Pauza înaintea unui punct cheie va crește tensiunea și va pune mai tare accentul pe informație.

Pauza sinceră

Mulți vorbitori folosesc întrebări pentru a interacționa cu publicul. Dar dacă pui o întrebare, apoi mergi mai departe fără o pauză, pare nesincer. Gândește-te la discuția ta ca la o conversație reală și lasă timp pentru un răspuns. Indiferent dacă publicul tău răspunde sau nu, trebuie să se simtă autentic și nu ca un truc.

 

În loc de încheiere, iată câteva cuvinte înțelepte ale lui Mark Twain:
„Cuvântul potrivit poate fi eficient, dar niciun cuvânt nu a fost vreodată la fel de eficient ca o pauză.”

 


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *