10 exerciții de dicție pentru limba franceză

10 exerciții de dicție pentru limba franceză

Dicția, în orice ce limbă, este importantă pentru că te ajută să comunici clar, să te faci înţeles, în orice domeniu ai lucra şi nu numai. Pentru că în fiecare zi iei contact cu oamenii şi se ştie că o comunicare inefcientă poate provoca multe neînţelegeri. Mai mult decât atât, o vorbire clară transmite, mai multă încredere şi mai multă siguranţă celor din jur, îţi oferă o anumită prestanţă.

 

Iată câteva exerciții de dicție în limba franceză – LES VIRELANGUES:

① pentru sunetele p și t

Un pâtissier qui pâtissait chez un tapissier qui tapissait, dit un jour au tapissier qui tapissait: vaut-il mieux pâtisser chez un tapissier qui tapisse ou tapisser chez un pâtissier qui pâtisse?

Un patiser care cocea la cuptor acasă la un tapiser care tapisa, a zis într-o zi tapiserului care tapisa: este mai bine să coacă la cuptor acasă la un tapiser care tapisează sau este mai bine să tapiseze acasă la un patiser care coace la cuptor?

 

② pentru sunetul v

C’est l’évadé du Nevada qui dévalait dans la vallée, dans la vallée du Nevada, qu’il dévalait pour s’évader, sur un vilain vélo volé, qu’il a volé dans une villa, et le valet qui fut volé vit l’évadé du Nevada qui dévalait dans la vallée, dans la vallée du Nevada, qu’il dévalait pour s’évader sur un vilain vélo volé. 

Acesta este evadatul din Nevada care a coborât o vale, din Valea din Nevada, pe care a coborât-o pentru a evada, pe o bicicletă urâtă furată, pe care a furat-o dintr-o vilă, iar valetul care fusese jefuit l-a văzut pe evadatul din Nevada, care a coborât o vale, din Valea din Nevada, pe care a coborât-o pentru a evada, pe o bicicletă urâtă furată.

 

③ pentru sunetele d și j

Je dis que tu l’as dit à Didi ce que j’ai dit jeudi.

Spun că tu i-ai spus lui Didi ce ți-am zis eu joi.

 

④ pentru sunetele e, g, j și x

Je veux et j’exige d’exquises excuses du juge. Du juge, j’exige et je veux d’exquises excuses.

Vreau și cer scuze excelente de la judecător. Din partea judecătorului, vreau și cer scuze excelente.

⑤ pentru sunetul c

La triste aventure de Coco le concasseur de cacao

Coco, le concasseur de cacao, courtisait Kiki la cocotte. Kiki la cocotte convoitait un caraco kaki à col de caracul; mais Coco, le concasseur de cacao, ne pouvait offrir à Kiki la cocotte qu’un caraco kaki sans col de caracul. Le jour où Coco, le concasseur de cacao, vit que Kiki la cocotte arborait un caraco kaki à col de caracul il comprit qu’il était cocu.

Trista aventură a lui Coco, concasorul de cacao

Coco, concasorul de cacao, o curta pe scumpa Kiki. Scumpa Kiki dorea cu ardoare un camizol kaki cu guler de caracul. Dar Coco, concasorul de cacao, nu a putut să-i ofere scumpei Kiki decât un camizol kaki fără guler de caracul. Într-o zi, Coco, concasorul de cacao a văzut pe scumpa Kiki cu camizonul kaki, pe care el l-a cumpărat, dar cu guler de caracul și îi stătea foarte bine.

 

⑥ pentru sunetul o

Si mon tonton tond ton tonton, ton tonton sera tondu.

Dacă unchiul meu îl tunde pe unchiul tău, unchiul tău va fi tuns.

 

⑦ pentru sunetul s

Si six scies scient six cyprès, six cents scies scient six cent cyprès.

Dacă șase fierăstraie au văzut șase chiparoși, șase sute de fierăstraie au văzut șase sute de chiparoși.

 

⑧ pentru sunetul d

Douze douches douces.

Douăsprezece dușuri plăcute.

 

⑨ pentru sunetele s, j și ch

Six jeunes gens juchés sur six chaises chuchotaient ceci: sage chasseur au front chauve, au sang chaud, aux yeux chassieux, sachez chasser le chat chauve qui se cache sous la chiche souche de sauge séchée.

Șase oameni tineri pe șase scaune au șoptit acest lucru: un vânător înțelept cu fruntea cheală, cu sânge cald, cu ochi flămânzi, știa cum să urmărească  pisica cheală care se ascundea sub tulpinile uscate de salvie.

 

⑩  pentru sunetele c, s, r

Un chasseur sachant chasser chasse sans son chien.

Un vânător care știa cum să vâneze, a vânat fără câinele lui.

 

Dicția este importantă oriunde ne-am afla și în orice domeniu am lucra. Nu contează profesia. O pronunție desăvârșită și un speech corect va atrage atenția asupra ta într-un mod pozitiv.

Spor la exersat!

 

Înscrie-te și tu la un CURS DE DICȚIE privat

 

Citește și: „10 exerciții de dicție pentru limba spaniolă

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *