10 exerciții de dicție pentru limba spaniolă

10 exerciții de dicție pentru limba spaniolă

Dicția, în orice ce limbă, este importantă pentru că te ajută să comunici clar, să te faci înţeles, în orice domeniu ai lucra şi nu numai. Pentru că în fiecare zi iei contact cu oamenii şi se ştie că o comunicare inefcientă poate provoca multe neînţelegeri. Mai mult decât atât, o vorbire clară transmite, mai multă încredere şi mai multă siguranţă celor din jur, îţi oferă o anumită prestanţă.

 

Iată câteva exerciții de dicție în limba spaniolă – TRABALENGUAS:

 

① pentru sunetul g

De generación en generación las generaciones se degeneran con mayor degeneración. (De la o generație la alta, generațiile degenerează cu o degenerare mai mare)

 

② pentru sunetul ñ – [ɲ]

Ñoño Yáñez come ñame en las mañanas con el niño. (Ñoño Yáñez mănâncă dimineața cu copilul)

 

③ pentru sunetul p

Papá pon pan para Pepín, para Pepín pon pan papá. (Tata îi pune pâine lui Pepín, pentru că Pepín i-a pus tatălui pâine)

 

④ pentru sunetul r [rr]

Erre con erre cigarro, erre con erre barril. Rápido corren los carros, sobre los rieles del ferrocarril. (R cu R țigară, R cu R butoi, mașinile merg repede pe șinele căilor ferate)

 

⑤ pentru sunetul r (diferența dintre r și rr)

Si don Curro ahorra ahora, ahora ahorra don Curro. (Dacă domnul Curro salvează acum, acum salvează domnul Curro)

 

⑥ pentru sunetul s

Si la sierva que te sirve, no te sirve como sierva, de qué sirve que te sirvas de una sierva que no sirve. (Dacă slujitorul care te slujește nu te slujește ca slujitor, la ce slujește un slujitor care nu slujește?)

 

⑦ pentru sunetul s și th [s, θ]

La sucesión sucesiva de sucesos sucede sucesivamente con la sucesión del tiempo. (Succesiunea succesivă a evenimentelor se întâmplă succesiv cu succesiunea timpului.)

 

⑧ pentru sunetul t

Qué triste estás, Tristán, tras tan tétrica trama teatral! (Cât de trist ești, Tristan, după o astfel de scenă teatrală sumbră!)

 

⑨ pentru sunetul ue [we]

Yo vi en un huerto un cuervo cruento comerse el cuero del cuerpo del puerco muerto. (Am văzut în grădină o cioară acoperită de sânge, care mănâncă pielea corpului porcului mort)

 

⑩ pentru sunetul ch [tʃ]

Chiquito chanchito cochinito, echado en la charca está, ¡ah! qué chiquito chanchito cochinito que cochinito está. (Micuța, draga, iubita, aruncată în piscină. Ah! Cum te iubesc, dragă, cât de dragă ești)

 

Dicția este importantă oriunde ne-am afla și în orice domeniu am lucra. Nu contează profesia. O pronunție desăvârșită și un speech corect va atrage atenția asupra ta într-un mod pozitiv.

Spor la exersat!

 

Înscrie-te și tu la un CURS DE DICȚIE privat


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *