Ziua mondială a profesorilor

Ziua mondială a profesorilor

Ne sunt alături din copilărie, ne călăuzesc pașii, sunt acolo când greșim și se asigură mereu că știm, că mergem pe drumul cel bun. Poate că o zi nu este de ajuns să le mulțumim, dar 5 octombrie este un prilej de a le mulțumi pentru răbdarea și atenția lor.

Din anul 1994, UNESCO a stabilit ca Ziua Internațională a Profesorului să fie celebrată în fiecare an pe 5 octombrie.

Platon definea educația ca fiind „arta de a forma bunele deprinderi sau de a dezvolta aptitudinile native pentru virtute ale acelora care dispun de ele.” Aristotel, în  „Politica”, considera că „educația trebuie să fie un obiect al supravegherii publice, iar nu particulare”.

Jan Amos Comenius considera că la naștere, natura înzestrează copilul numai cu „semințele științei, ale moralității și religiozității”, ele devin un bun al fiecărui om numai prin educație. Rezultă că în concepția sa, educația este o activitate de stimulare a acestor „semințe”, și implicit, de conducere a procesului de umanizare, omul ”nu poate deveni om decât dacă este educat”.

Pentru alții educația se prezintă sub forma unei relații interpersonale de supraveghere și intervenție ce se stabilește între „preceptor” (educator) și copil (viitorul „gentleman”).

Eeducația contribuie la valorificarea naturii umane în folosul societății. Societatea zilelor noastre solicită, mai mult ca oricând, inteligența și capacitatea creatoare a omului.

În concluzie, prin educație se dorește dezvoltarea conștientă a potențialului biopsihic al omului și formarea unui tip de personalitate solicitat de condițiile prezente și de perspectiva societății.

Educația pune accent pe oameni, urmărește dezvoltarea unor calități umane și explorarea orizonturilor, este orientată predominant spre pregătirea pentru viață, are în vedere, cu precădere, întrebări asupra existenței, vizează cu precădere dezvoltarea unei stări sau a unei structuri atinse, finalitatea în educație îmbină viziunea pe termen scurt cu cea pe termen lung. Activitatea educațională este dinamică și flexibilă în același timp, iar educația stimulează idealul ființei umane exprimat prin „a fi și a deveni”. Fără profesori, acest proces nu ar putea avea loc. Așadar, astăzi este despre ei.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *