Vorbitul în public și dicția, la avocați

Vorbitul în public și dicția, la avocați

Vorbitul în public reprezintă o abilitate din bagajul de “must have” al unui avocat. Din păcate, mulți dintre ei nu înțeleg că vorbitul în public diferă de vorbitul pur și simplu. Unii avocați cred că dacă vorbesc în fața oamenilor mult, știu să vorbească și în public bine. Chiar dacă se ascultă și le place ce aud, asta nu înseamnă că și oamenii din sala de judecată sunt pe aceeași lungime de undă. Ei pot fi plictisiți sau chiar dezinteresați.

În mod normal, avocații trebuie să vorbească în consiliile locale, în grupurile civice, în sala de judecată sau chiar în fața clienților sau a colegilor din firmă. Mai mult decât atât, dacă este cazul, avocații trebuie să dea și interviuri media, în funcție de clientul pe care îl reprezintă.

Vorbitul în public de performanță ține de abilitatea de a comunica și de a te conecta cu oamenii. Iar pentru avocați acest lucru este cu atât mai important. În general, oamenii cred că dacă ești avocat, automat ești și un vorbitor excelent și neînfricat. Dar lucrurile nu stau chiar așa. Am cunoscut mulți avocați buni care se temeau să vorbească în public și preferau să meargă doar la întâlniri cu clienții și să se ascundă după un dulap, atunci când era nevoie să ia cuvântul într-o întâlnire.

Revenind, tocmai pentru că lumea se așteaptă ca un avocat să fie un vorbitor excelent, acesta ar trebui să stăpânească arta public speakingului mai bine decât oricare alți profesioniști din diverse domenii. Ca avocat este imperativ să știi cum să fii convingător la tribunal, cum să vorbești cu un grup de clienți și ce atitudine să ai atunci când vorbești într-o conferință.

Dar ce ne facem dacă nu suntem vorbitori înnăscuți? Ne naștem din nou? Nu, facem altceva mai simplu. Învățăm să fim vorbitori excelenți. De ce? Pentru că trebuie să fim cei mai buni în ceea ce facem și putem să fim cei mai buni dacă suntem persuasivi.

avocat si judecator

Pe lângă vorbitul în public, avocații ar trebui să mai stăpânească un element extrem de important care are legătură și el cu public speakingul, și anume dicția. Indiferent unde se află acesta, toată lumea trebuie să înțeleagă ce spune avocatul. O dicție bună te face să fii mai convingător, mai plăcut, mai inteligent și te va ajuta să câștigi cazul. Dacă nu se înțelege ceea ce spui, cei din sală își pierd interesul, judecătorul te întreabă de mai multe ori ce ai spus și singurul om care mai este interesat de ceea ce zici este clientul tău.

Dacă ai probleme cu vorbitul în public sau cu dicția, urmează unul dintre cursurile personalizate oferite de dictie.ro și îmbunătățește-ți cariera. Cursurile le găsești aici: http://goo.gl/83M5wp

 

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

1 Comentariu

  • Dumitru Posted 17/11/2015 16:38

    Dictia este una dintre componentele esentiale pentru activitatea avocatului si nu numai. Acest curs este foarte util si necesar. Felicitari echipei Dictie.ro pentru initiativa acestui curs atat de necesar.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *