Vorbitul în public este o artă, nu o știință

Vorbitul în public este o artă, nu o știință

Cele mai multe traininguri de public speaking îi îndrumă pe participanți ce să facă sau ce să nu facă în timp ce trebuie să vorbească în fața unei mulțimi.

Aceste liste de lucruri bune și lucruri rele sunt de fapt sfaturi ale experților care au trecut prin focul vorbitului în public. Mesajul este unul clar: “Fă ca mine și vei fi un vorbitor în public foarte bun.“

Ei bine, acest fapt este fals din două motive.

Regulile din timpul cursurilor de public speaking dau iluzia că există o știință specifică în acest caz și că, dacă vei urma o formulă exactă de fiecare dată când trebuie să vorbești în public vei fi un vorbitor perfect. Pur și simplu nu este adevărat. Acest lucru este derutant din două motive:

#1 Regulile de public speaking te fac să devii și mai emoționat

Dacă te vei chinui să ții minte toate regulile despre ce ar trebui să faci și ce n-ar trebui să faci în timp ce vorbești în public, pur și simplu vei fi mai emoționat. Vorbitul în public de calitate este o formă de artă, o formă de artă creată de tine și numai de tine. Tu ești artistul, tu ești cel ce pictează cu ajutorul cuvintelor un tablou care va capta atenția audienței.

Vorbitul în public ține mai puțin de reguli și mai mult de ceea ce vine din interiorul tău. Lista regulilor de public speaking este un fel de listă a motivelor pentru care tu nu ești un public speaker perfect. Și da, asta te face mai emoționat și nu te ajută atunci când vrei să excelezi ca vorbitor de performanță.

Este mult mai bine pentru tine să îți dezvolți propriul stil decât să idolatrizezi stilul altcuiva.

 

#2 Regulile te fac să fii un vorbitor mai puțin autentic

Dacă tot ce faci este să copiezi pe cineva, n-o să fii niciodată original. Autenticitatea este cea mai de preț armă. Și aici nu vorbesc doar despre public speaking. Gândiți-vă la Van Gogh. A copiat Van Gogh vreo operă a lui Michaelangelo?

Adevărul e că vorbitorii care au un impact major asupra audienței sunt cei care sunt naturali și autentici, în niciun caz speakerii care copiază alți speakeri.

Vorbitul în public este o artă.

Vorbitul în public este o artă, spre deosebire de știință, asta pentru că tehnicile care funcționează pentru cineva, se comportă altfel când sunt folosite de oameni diferiți. Ceea ce contează este ca tu să te descoperi, să-ți descoperi vocea și să devii cel mai bun artist.

De ce e importantă originalitatea? Pentru că este singurul instrument prin care poți să împărtășești arta cu alți oameni. Cea mai bună modalitate de a-ți găsi vocea este să primești opinii (feedback) despre autenticitatea ta.

Desigur, cu toții avem nevoie de îndrumare pentru arta noastră. Regulile de bază trebuie respectate, însă nu trebuie să copiați arta altcuiva. Ține minte. Ești un artist și vorbitul în public este într-adevăr o formă de artă.

MANUALUL DE DICȚIE ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK. 


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *