Vorbeşte AVOCAT Popescu sau AVOCATUL Popescu? 

Vorbeşte AVOCAT Popescu sau AVOCATUL Popescu? 

Atributele de identificare, cum fi cel din propoziția „Și acum ne vorbește avocat Ion Popescu/avocatul Ion Popescu), reclamă ca apelativul-regent să fie articulat (direct sau indirect): oraşul Râmnicu Vâlcea, renumitul doctor Popescu, romanul „Ion” etc. 

În ultima perioadă se greșește tot mai des în ceea ce privește această normă, în situații precum:

A. când vorbim de titluri, funcţii, profesii, grade militare etc.
  • Exemplu: „La conferință au participat academician Mitică Popescu, doctor Radu Protopopescu, colonel Nicolae Ion, economist Maria Ionescu etc.”

 

B. în îmbinări cu substantivele „hotel”, „restaurant”, „bar”. Exemplele ne arată că substantivul „hotel” este cel mai des folosit fără articol: 
  • „S-a cazat la hotel Unirea.”

 

Pentru situația de la punctul A, forma greșită s-a răspândit probabil din cauza formulelor utilizate în semnături, unde se folosesc, de regulă,  prescurtări (dr., ing., pro/., acad., col. etc.) sau la substantive întregi, dar fără articol. 

Pentru situaţia de la punctul B, putem vorbi despre influența reclamelor, firmelor, denumirilor de produse, branduri etc. Chiar și acum 100 de ani puteam remarca influenţele străine în ceea ce privește numele unor prăvălii, hoteluri etc. manifestate şi în desele inversări de topică (Grand Hotel, Fiesta Bar etc). 

Utilizarea atributelor de identificare în propoziţii şi fraze impune respectarea exigenţelor de articulare. Nearticularea apelativului-regent la anumite structuri ne duce la exemple precum: 

  • Vântul bate din sector sudic.
  • S-a construit un parc în cartier Tudor Vladimirescu. 
  • Stau la scara A, bloc B, etaj 3. 

 

Exprimările de mai sus sunt incorecte şi trebuie evitate.  Așadar, a doua variantă din titlu este cea corectă:

Vorbeşte avocatul (Ion) Popescu

Dacă își fac apariția substantivele „domn” sau „doamnă” în faţa apelativului care indică gradul, funcţia, titlul determină deplasarea articolului la substantivele menţionate: 

Vorbeşte domnul avocat (Ion) Popescu

Exemplele greșite sunt din ce în ce mai des întâlnite la radio, televiziune, întruniri profesionale, politice, conferințe, declarații de presă etc.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *