Voice-over: sfaturi pentru începători

Voice-over: sfaturi pentru începători

A fi un voice-over bun necesită timp, muncă și exercițiu. Cu multă practică, atenție și experiență poți deveni un voice-over profesionist. Dar înainte de toate, trebuie să te ocupi de instrumentul principal: vocea ta.

 

❶ Începe cu scenariul

Lucrul cu scenariul este esențial, pentru a ști cum trebuie să vorbești. Trebuie să-l citești, nu în cap, ci cu voce tare. Trebuie să-l citești cu voce tare în fiecare zi și să înveți cum să stăpânești punctuația, intonația, tonalitatea. Poți exersa cititul cu ajutorul ziarelor sau reclamelor de la TV.

Unul dintre lucrurile pe care le realizezi rapid este că, deși poate fi scris bine, scenariul poate suna un pic ciudat atunci când este rostit cu voce tare. Acest lucru este normal pentru că este scris pentru a sublinia anumite puncte sau pentru a descrie un personaj.

Deci, trebuie să te bucuri de lectură și, bineînțeles, să înveți cum să interpretezi scenariul astfel încât să îl poți aduce la viață. Aceasta este arta de a fi voice-over. Trebuie să știi să-l citești impecabil și să te joci. Nu trebuie să fii actor ca să aduci un text la viață.

Dar, voice-overul este mai mult decât atât, trebuie să fii critic și să-ți îmbunătățești abilitățile. Deci, va trebui să revii la greșelile pe care le faci și să citești din nou paginile sau scripturile.

Dicția rămâne și ea pe primul loc. Poți citi impecabil un text din punct de vedere al intonației, dar asta nu este de ajuns. Trebuie să se înțeleagă fiecare cuvânt. În cazul unei reclame, trebuie să ai în vedere că un număr larg de oameni va auzi reclama. Exersează dicția în fiecare zi, atât cu exerciții, cât și cu o respirație corespunzătoare. Dicția te va ajuta atât pe partea de vorbire, cât și la încrederea în sine. Și un mesaj transmis cu o dicție perfectă va fi de impact.

 

COMANDĂ ACUM MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI”

 

❷ Respiră și adu cuvintele la viață

Pe lângă accentele pe care trebuie să le pui pe anumite fraze atunci când citești, respirația te va ajuta să duci la capăt toate sarcinile. Respirația corespunzătoare este respirația diafragmatică, nu din gât, nu din piept. Acest tip de respirație te va ajuta să nu depui efort și să nu lezezi corzile vocale.

De asemenea, în discursul său pot fi necesare moduri de a-ți folosi vocea pentru a comunica semnificații diferite.

Ca începător poți îmbunătăți modul în care interpretezi un text imaginându-ți că vorbești cu altcineva: un prieten, un vecin sau cineva pe care îl cunoști personal.

Voice acting-ul reprezintă doza de creativitate pe care o folosești pentru a da viață cuvântului scris. Îți permite să aduci la viață un personaj dintr-o carte, să faci un documentar interesant sau un anunț convingător. Trebuie să fii convingător și credibil în toate aceste exemple. De aceea, înțelegerea emoțiilor și învățarea modului de a le exprima în voce sunt atât de importante. Cum poți face asta? Practică, practică și practică! Nu există nicio pilulă magică pentru a obține toate aceste abilități.

Deci, unul dintre lucrurile pe care le poți face este să începi să practici câteva emoții. Iată o listă:

↘ furie

↘ anxietate

↘ aroganţă

↘ jenă

↘ plictiseală

↘ încredere

↘ mulțumire

↘ dezgust

↘ extaz

↘ epuizare

↘ frică

↘ vinovăţie

↘ fericire

↘ speranţă

↘ isterie

↘ singurătate

↘ dragoste

↘ romantism

↘ şoc

↘ timiditate

↘ suspiciune

Adesea, este distractiv să alegi o emoție la întâmplare și să citești un text. Pentru mai multă varietate, pregătește un al doilea set de propoziții practice. Alege o propoziție și o emoție la întâmplare și acționează.

 

❸ Adaugă intenția

În mod normal, un scenariu va avea o intenție de bază. O intenție este motivul pentru care cineva ar putea folosi o emoție. Intenția te va îndruma în interpretarea unui scenariu.

Ca voice-over trebuie să înțelegi diferitele tipuri de intenții. Câteva dintre cele mai evidente sunt nevoia de atenție, recunoaștere, acceptare și iubire. Aceste intenții determină modul în care vorbești.

Aceasta este o listă simplă a intențiilor comune pe care le folosim atunci când vorbim. Pentru practică, încearcă să te gândești la o intenție înainte de a citi și de a practica.

↘ a face semn cuiva

↘ a cerși

↘ provocare

↘ farmec

↘ a comanda

↘ a critica

↘ a uimi

↘ a face de rușine

↘ a încuraja

↘ a flata

↘ a intimida

↘ a motiva

↘ a seduce

↘ a şicana

 

❹ Încălzește-te

Înainte de a încerca să spui ceva, trebuie să fii încălzit. Nu te poți aștepta ca vocea ta să fie la cel mai înalt nivel fără nicio încălzire. Încălzirea se referă atât la corp, cât și la vocea ta. Dacă ești tensionat, nu vei putea reda întocmai ceea ce trebuie să interpretezi.

Relaxează-te pur și simplu, astfel încât să te poți concentra pe ce ai de făcut.

 

↘ întinde toți mușchii faciali; cască și deschide gura la maximum de câteva ori și apoi relaxează-te din nou;

↘ scoate limba de câteva ori apoi fă cerculețe în interiorul obrazului;

↘ presează buzele între ele;

↘ repetă secvența „mmmm” cu gura ușor între deschisă până simți că vibrează buza superioară;

↘ exerciții de dicție;

Acestea sunt doar câteva exerciții. Poți face de asemenea și câteva exerciții de canto și de încălzire a aparatului fonator.

 

❺ Înregistrează-te

O parte esențială este să te poți asculta și să fii critic cu privire la cât de bine ai interpretat un scenariu.

În timp ce progresezi vei dori să-ți construiești propriul studio de înregistrare la domiciliu. Ca începător, poți să folosești computerul sau laptopul. Tehnologia actuală facilitează înregistrarea audio pe un computer. Odată ce înregistrezi sesiunile, poți de asemenea să editezi ușor înregistrările pentru a filtra zgomotul și pentru a îmbunătăți sunetul. Pentru moment, cel mai important lucru este să-ți asculți vocea.

Indiferent dacă utilizezi un Mac sau un PC, vei avea nevoie de un microfon pentru a-ți înregistra vocea.

 

Acestea sunt doar câteva sfaturi. Dar poți deveni un profesionist. Exersează, lucrează, descoperă, fii creativ și ascultă-te.

 

 

Fii tu vocea reclamelor radio-TV! Carmen Ivanov (Radio Gold FM) și Alex Tuhuț (Radio Kiss FM) te introduc în lumea voice-acting-ului. Dacă ai voce, ți-o modelăm și o vom face numai bună de livrat, dacă nu ai, sau crezi tu că nu ai, o vom desface în mii de bucăți și o vom asambla pentru vocea perfectă de reclame radio și TV. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie, durează două zile a câte 6 ore pe zi.

Următorul curs se desfășoară în weekend-ul 08-09 decembrie 2018, la Hotel Sarroglia București, durează 12 ore și costă 150 de euro.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Vizualizari : 1396

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *