Voice-over: puterea nemărginită a vocii noastre

Voice-over: puterea nemărginită a vocii noastre

Vocea noastră are mai multă putere decât ne putem imagina. Vocea noastră îi modifică pe ceilalți, iar vocea lor ne modifică pe noi. Vocile pot răni, enerva sau irita. De câte ori nu ai închis o prezentare online sau ai ieșit dintr-o sală pentru că sunetul vocii vorbitorului era de nesuportat.

Cu toții am auzit o conversație, fie ea și într-o limbă străină. Nu este nevoie să vezi fețele vorbitorilor și nu contează dacă nu poți înțelege cuvintele.Totuși, poți deduce o cantitate uimitoare de informații: poate țara din care provin cei implicați în conversație, starea lor de spirit, dacă sunt fericiți, temători etc. De asemenea, poți determina unele dintre caracteristicile lor fizice, inclusiv sexul, vârsta, dimensiunea și chiar atractivitatea prin replicile acustice ale vocii. Cercetarea percepției vocale este un câmp de studiu despre modul în care creierul procesează și analizează aceste informații.

În timp ce comunicăm vocal, schimbăm o varietate de conținuturi personale, în funcție de mediul din jurul nostru și de obiectivele sociale și informaționale ale conversației. Tonul tău variază atunci când vorbești cu un membru al familiei sau cu un prieten față de colegii de serviciu?

Auzirea fericirii în vocea altuia ne face să acordăm mai multă atenție decât auzirea fericirii în vocea noastră. Sistemul nostru de procesare auditivă acordă o mare prioritate schimbărilor expresive, chiar și în vocea unui străin, în comparație cu aceleași schimbări din propria voce.

Cât de des ai răspuns la telefon și ai spus/auzit: „Este atât de plăcut să-ți aud vocea”?

Conversațiile reale, „voce-la-voce” sunt importante și ne fac să ne simțim mai bine. Un articol din 2012 „Evolution and Human Behavior entitled “Instant Messages vs. Speech: Hormones and Why We Still Need to Hear Each Other”, ne arată că a auzi vocea celor dragi față de o conversație text ne reduce nivelul de cortizol din sânge, care este un marker al stresului. Cercetătorii au descoperit că este probabil din cauză că indicii auditivi produc efectele hormonale pozitive și nu conținutul lingvistic al schimbului. Cu alte cuvinte, sună persoana dragă – vă veți simți amândoi mai bine!

Destul de mesajele text! Pentru a cita același articol despre motivul pentru care e mai bine să auzim, „deși sunt bogate în nuanțe și tonuri emoționale, limbajul scris, mesajele text sau mesageria instantanee nu substituie limbajul vorbit sau contactul direct”. Sună-ți șeful și cheamă-i pe cei dragi. Auzirea vocilor altora ne ajută să rezolvăm problemele și solicită atenție atât ascultătorului, cât și vorbitorului într-un mod în care mesajul textul nu o face. Neuroștiința a constatat că vocea este conectată la creier.

CURS DE VOICE-OVER

14 locuri sunt disponibile pentru cursul de voice over, pe 17-18 iulie 2021, la București. Cursul va fi susținut de Carmen Ivanov(Radio TANĂNANA) și Alex Tuhuț (Kiss FM, Rock FM, Magic FM) și Mihai Crăciun (Radio TANĂNANA). Înscrierea se face accesând acest link, sau la telefon 0728855221. Cursul este structurat astfel: 12 ore de învățare dintre care 20% teorie, 80% practică în fața microfonului. Vom citi, vom evoca, ne vom „enerva”, vom cânta, vom transmite entuziasmul, energia și solaritatea din voce direct pe înregistrare, pentru că la final fiecare participant va avea un portofoliu de minimum cinci reclame cu interpretări diferite. Foarte important: vom scăpa de tracul microfonului!

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *