Voice-over: mituri și preconcepții

Voice-over: mituri și preconcepții

Dacă cochetezi cu ideea de a face voice-over, probabil că ai câteva gânduri și idei despre ce implică acest lucru. Dar este posibil ca în unele privințe să te înșeli. Neavând experiență și nefiind în domeniu, unele idei nu sunt decât concepții greșite despre industrie.

 

 

❶ Toți voice-overii sunt actori – Greșit! Voice-overii provin din toate domeniile. Da, este adevărat că unii actori fac voce și animează o mulțime de personaje cunoscute, dar radioul produce mult mai mulți profesioniști de voce decât RADA. Experiența, modul natural de livrare a mesajului și plăcerea au o importanță mai mare.

 

❷ Trebuie să ai o voce bună – poți defini ce este o voce „bună”? Nu prea poți, totul este relativ. Întreabă câțiva prieteni și vei observa că toți vor avea răspunsuri diferite. Domeniul VO este subiectiv, fiecare are propria opinie. Singurul factor comun este că voice-overii știu să interpreteze un scenariu, sunt capabili să aducă cuvintele la viață, indiferent de cum ar părea. Asta e cel mai important, nu mărimea laringelui.

 

❸ Nu ai nevoie de dicție pentru a fi VO – Greșit! Dicția se numără printre elementele vitale în acest domeniu. Indiferent de temă, mesaj, personaj, public țintă, angajator, dicția te va salva întotdeauna, îți va da încredere în tine, te va ajuta să-ți faci un nume în această meserie. Avem nevoie de dicție atât în viața de zi cu zi, în situațiile conversaționale, cât și în spatele microfonului. Chiar și când trebuie să interpretezi personaje care prezintă un defect de dicție, faptul că știi mecanismele de vorbire te va ajuta mult mai mult și vei reuși să aduci la viață un personaj comic.

 

COMANDĂ ACUM MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI”

 

 

❹ Este doar vorbărie la un microfon – Oh, într-adevăr? Ei bine, dacă ar fi fost atât ușor, toată lumea ar fi făcut-o. Meseria de VO necesită muncă, perseverență, dedicare, iubire. Cei care lucrează la asta reușesc, dar nu există garanții desigur.

 

❺ Ai nevoie de un agent – Șansele de a obține reprezentare fără experiență sunt destul de mici. În aceste zile există atât de multe alte posibilități de a lucru în domeniul de voce, mai ales în mediile de socializare. Probabil că agenții sunt îngrijorați de rolul lor în viitor.

 

❻ Există prea multă concurență – când oamenii spun acest lucru, cred că ceea ce spun ei cu adevărat este „vor fi alții care sunt mai buni decât mine?”. Răspunsul este, desigur, da, există! Dar asta nu este ceea ce trebuie să te preocupe. Maratonul nu merită dacă ești singurul alergător. Trebuie să te axezi pe munca ta ca VO și pe dezvoltarea abilităților.

 

❼ Trebuie să fii capabil să faci accente – Cele mai multe programe de voce (reclame, narațiuni) te obligă să folosești vocea ta naturală. Ocazional, poate producătorul va dori să aduci un accent unui personaj prezentat într-un audiobook, dar acest lucru nu este întotdeauna necesar. Dacă ai un repertoriu de accente, adaptează-l în funcție de situațiile în care vei fi pus.

 

Dacă ți se pare fascinantă o carieră în radio, Dicție.ro îți deschide calea pentru asta! Din 2019 am deschis grupele pentru cursurile de radio. Fie că dorești să prezinți știri sau că dorești să fi animator (DJ de radio) trebuie să ai o pregătire în ceea ce privește modul în care vorbești și modul în care scrii știrile sau intervențiile ce urmează să fie prezentate în direct.

 

ÎNSCRIE-TE ACUM LA UN CURS DE RADIO!


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *