Voice-over: misofonia sau sunetele care te fac să înnebunești

Voice-over: misofonia sau sunetele care te fac să înnebunești

Știai că există o tulburare în care oamenii au reacții neobișnuit de puternice și neplăcute la anumite sunete? Cei care au această condiție sunt afectați emoțional de sunete precum respirația, căscatul, clefăitul, pleoscăiturile până la punctul în care experimentează niveluri sporite de stres și furie.

Vorbeam acum ceva timp de faptul că gura uscată sau xerostomia se manifestă prin plesnituri, pleoscăituri, pocnete, răgușeală și un sentiment general de disconfort în interiorul gurii. Cauzele uscăciunii gurii pot fi multiple, de la lipsa de salivă, deshidratare, până la boli sau infecții, medicamente sau tratamente medicale, consumul de tutun, consumul de alcool, cafeaua. Stresul și anxietatea pot contribui, de asemenea, la uscăciunea gurii, astfel încât dacă ai mai mult de vorbit, simptomele pot fi intensificate.

Ca voice-over și nu numai trebuie să te asiguri că ai cele mai curate înregistrări vocale.

🔍🔍🔍Citește și:

Cum să scapi de pleoscăituri

 

Aceste tipuri de sunete pot fi iritante pentru noi toți (încearcă să stai cu urechea lângă cineva care mănâncă un măr), dar misofonia afectează oamenii într-un mod mult mai intens și este mai frecventă decât ai putea crede.

Într-un sens literal, termenul se referă la „ura față de sunet” și reprezintă o afecțiune neurofiziologică în care oamenii au o reacție disproporționat negativă la sunete specifice, nu la toate sunetele. Ei sunt conștienți de faptul că reacționează excesiv la anumite sunete, doar că nu își pot controla reacția.

Într-un studiu realizat recent s-a ajuns la concluzia că 29% dintre participanți au devenit agresivi verbal la auzirea zgomotului de declanșare, 17% au direcționat agresiunea spre obiecte, iar 14% au raportat agresivitate fizică față de ceilalți.

🎧 Sunete declanșatoare 🎧

Iată o serie de sunete care declanșează această boală și pe care nu ar trebui să le întâlnim într-o înregistrare vocală niciodată.

  • Băut și mâncat: sorbirea băuturilor, mestecatul, clănțănitul dinților, pleoscăituri, mestecat de gumă, baloanele de gumă, sunete produse de sărut, mușcarea/roaderea unghiilor, scuipatul, înghițitul, vorbitul cu mâncarea în gura, periajul dinților, scrâșnitul dinților, ronțăitul;
  • Respirație/nas: grohăitul, gemetele, țipete, sforăit, strănut, sughițuri, căscat, fluierat, respirație șuierătoare;
  • Vocal: vorbirea înfundată, vocea nazală, cuvinte utilizate des cum ar fi „hmm” sau „ah”, sunete precum S, P, T, CH, K, B), cântatul fals, fluieratul;
  • Ustensile/metale: tăcâmurile de bucătărie, zgomotul care se produce atunci când tacâmurile ating farfuria;
  • Împachetare: foșnit, pungi de plastic care se deschid sau se mototolesc;
  • Autovehicule: alertele audio, trântirea portierelor, sunete de semnalizare;
  • Utilaje grele: masini de tuns iarba, aparate de aer condiționat, fierăstraie;
  • Zgomote de animale: lătrat, sunetele scoase de păsări, greieri, broaște, câini sau pisici;
  • Sunete de bebeluși: plâns de bebeluș, adulții care imită copiii, tipețe de copii.

Fii bun cu cei care experimentează tulburarea, păstrându-ți înregistrările vocale fără zgomote iritante ale gurii!


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *