Voice-over: cum să scapi de pleoscăituri

Voice-over: cum să scapi de pleoscăituri

Gura uscată sau xerostomia se manifestă prin plesnituri, pleoscăituri, pocnete, răgușeală și un sentiment general de disconfort în interiorul gurii. Cauzele uscăciunii gurii pot fi multiple, de la lipsa de salivă, deshidratare, până la boli sau infecții, medicamente sau tratamente medicale, consumul de tutun, consumul de alcool, cafeaua. Stresul și anxietatea pot contribui, de asemenea, la uscăciunea gurii, astfel încât dacă ai mai mult de vorbit, simptomele pot fi intensificate.

👄 Ce sunt pleoscăiturile?

Pleoscăiturile sunt zgomote ale gurii, des auzite pe înregistrările audio. Aceste zgomote se produc datorită mișcării limbii, buzelor și maxilarului. Cauzele sunt multiple și sunetele pot apărea din mai multe motive. De asemenea, sunt incredibil de descurajante, așa că ar trebui să scăpăm de ele urgent.

Dacă ai probleme cu pleoscăiturile acest lucru te poate împiedica să fii cel mai bun la audiții/castinguri. Majoritatea oamenilor produc un fel de zgomot al gurii atunci când vorbesc. Acesta este cauzat de limbă, dinți și salivă care creează bule mici, și așa se formează pleoscăiturile pe măsură ce se vorbește.

În mod normal, atunci când vorbim cu diferite persoane, nu le auzim gura, cu excepția cazului în care sunetele sunt extrem de pronunțate sau se formează în mijlocul cuvintelor. Urechile noastre tind să filtreze micile pleoscăituri sau zgomote pe care le auzim ca fiind irelevante.

🚰 Hidratează-te

De obicei, fumătorii sunt mai vizați decât ceilalți, dar la fel și cei care beau multă cafea dimineața – este adevărat că te trezește, dar usucă gâtul extrem de tare. Atât țigările, cât și cofeina îți „beau” apa din corp!

Faptul că ești deshidratat te face să pleoscăi deoarece nu se mai produce atât de multă salivă și gura devine foarte uscată => mai puțină apă înseamnă că gura este mai uscată și mai lipicioasă => saliva lipicioasă înseamnă pleoscăituri.

În mod ironic și a fi suprahidratat poate provoca, de asemenea, o mulțime de zgomote ale gurii! Știu, e nedrept! Voice-overii deshidratați tind să bea cât mai multă apă într-un timp foarte scurt și acest lucru va duce la aceeași problemă. 

Nu conștientizezi pleoscăiturile, dar le auzi pe înregistrări?

Semnalul audio este înregistrat și apoi procesul de post-producție de compresie este aplicat înregistrării vocale.

Să luăm un exemplu:

Iată o pleoscăitură (evidențiată în alb) înainte de a aplica compresia:

 

Iată cum arată după comprimare – pleoscăitura are aceeași dimensiune.

Ele cu siguranță trebuie eliminate, șterse din înregistrare, dar trebuie să avem în vedere că este mai important să nu existe în înregistrările noastre.

 

🎤 Pasul 1 – asigură-te că ești corect hidratat înainte de sesiunea de înregistrare

După cum am menționat înainte:

Lipsa de hidratare = uscăciune a gurii = salivă lipicioasă = pleoscăituri.

Totuși, problema cu hidratarea este că organismul poate asimila apa doar într-un anumit ritm. Nu este de niciun folos dacă bei doi litri de apă cu 10 minute înainte de sesiune. Corpul tău nu va avea suficient timp de procesare.

Secretul este că trebuie să începi hidratarea cu cel puțin două ore înainte de începerea sesiunii. 

 

🎤 Pasul 2 – Poziționare și proiecție

Distanța față de microfon și cât de puternic proiectezi sunetele sunt componente cheie în lupta împotriva zgomotelor gurii.

Dacă voi striga la cineva de la 30 de metri distanță, nu-mi vei auzi niciodată zgomotele gurii, deși ele sunt acolo. Dar dacă șoptesc cuiva la ureche este mult mai probabil să audă acele zgomote. Indiferent cât de tare strigi sau cât încet șoptești, zgomotul și pleoscăiturile vor rămâne același volum.

Poziționarea și proiecția sunt strâns legate, așadar nu sta extrem de aproape de microfon. Păstrează o distanță de cel puțin un pumn și cu siguranță zgomotele gurii nu vor mai fi atât de pronunțate.

 

🎤 Pasul 3 – Hidratare și în timpul sesiunilor

Majoritatea artiștilor vocali uită că, în timp ce vorbesc în timpul unei sesiuni, se deshidratează. Cu cât vorbești mai mult, cu atât îți folosești mai mult corzile vocale.

Dacă îți mai amintești, am spus mai sus că organismul poate reține apă doar într-un anumit ritm. Trebuie să ții pasul cu apa pe tot parcursul înregistrării. Așadar, nu uita: „A Bottle a Day Keeps the Voice Director at Bay!”

 

🎤 Pasul 4 – Legenda cu mărul

Multă lume spune că dacă mănânci o jumătate de măr (verde), gura ta va înceta din a face zgomote aproape instantaneu. Fructul curăță gura și înlătură saliva apăsătoare, uscăciunea gurii etc.

Dar, adevărul este că:

Consumul de mere verzi pentru a opri pleoscăiturile gurii reprezintă doar o soluție temporară. Nu durează niciodată mai mult de cinci sau zece minute;

Consumul de mere verzi, cu siguranță, nu înlocuiește pașii 1-3.

 

Vrei să devii un vorbitor de perfomanță? Urmează un curs de dicție!

CURS DE DICȚIE PERSONALIZAT

Folosind metode unice de exersare a dicției, cursul se adresează celor care vor să-și îmbunătățească abilitățile de vorbire, să își corecteze pronunția sau să-și perfecționeze tehnica lecturii în fața microfonului.

Cursurile de dicție se adresează persoanelor care, prin natura muncii lor, trebuie să aibă un discurs clar, corect și cursiv.

🛒 Click AICI pentru a te înscrie și pentru mai multe detalii despre curs

 

Vrei să devii un voice-over profesionist? Urmează un curs de voice-over!

CURS DE VOICE-OVER

Fii tu vocea reclamelor radio-TV! Carmen Ivanov (Radio TANĂNANA) și Alex Tuhuț (Radio Kiss FM) te introduc în lumea voice-acting-ului. Dacă ai voce, ți-o modelăm și o vom face numai bună de livrat, dacă nu ai, sau crezi tu că nu ai, o vom desface în mii de bucăți și o vom asambla pentru vocea perfectă de reclame radio și TV. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie, durează două zile a câte 6 ore pe zi.

🛒 Click AICI pentru a te înscrie și pentru mai multe detalii despre curs

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *