Voice-over: 5 exerciții de încălzire vocală

Voice-over: 5 exerciții de încălzire vocală

La fel ca sportivii, muzicienii și alți profesioniști care își fac timp să se încălzească înainte să aibă un spectacol, un concert sau un antrenament, un voice-over trebuie să se asigure că are vocea pregătită pentru orice situație. Mulți sar peste această etapă a încălzirii vocale, dar nu trebuie neglijiată deoarece este un lucru vital. Vocea trebuie să fie pregătită să dea randament maxim.

Iată 5 exerciții de încălzire diferite pe care le poți folosi pentru a-ți încălzi vocea, precum și câteva sfaturi și strategii pentru a le utiliza.

 

Încălzire: De ce, când și cum

↘ De ce

Încălzirea vocii este esențială pentru a oferi o performanță excelentă în fața microfonului. Când te trezești dimineața vocea ta nu este pregătită 100%. O scurtă încălzire vocală te poate ajuta să te relaxezi și să te pregătești pentru audiții parcurgând gama ta vocală și „activând” sau „trezind” diferitele părți ale vocii. Încălzirea poate contribui la reducerea apariției greșelilor, a zgomotului gurii și a fisurilor vocale.

 

↘ Când

Una dintre cele mai evidente perioade de încălzire este dimineața. Majoritatea oamenilor au nevoie de un timp destul de scurt pentru ca vocea lor să fie la potențial maxim după ce se trezesc dimineața. Încorporarea unei încălziri vocale în rutina de dimineață este o modalitate excelentă de a-ți crea un obicei din asta.

Un alt moment bun pentru încălzire este înaintea oricărei sesiuni live/audiții. Live-urile pot veni cu puțină presiune, deoarece vei avea una sau mai multe persoane în încăpere care te vor privi în timp ce lucrezi și dorești să minimizezi greșelile pentru a face cea mai bună impresie. Trecerea printr-o rutină de încălzire rapidă înainte de sesiunile live este o modalitate excelentă de a te pregăti și de a te asigura că sesiunea se desfășoară fără probleme și că vei impresiona potențialii clienți.

 

↘ Cum

Nu ai nevoie de o rutină de încălzire foarte lungă pentru a-ți duce vocea acolo unde trebuie să fie. Probabil că 10-20 de minute sunt suficiente pentru a trezi vocea. Fă-ți o rutină care să includă exerciții care să abordeze principalele probleme cu care știi că te confrunți atunci când vine vorba de voce. Vezi ce exerciții te fac să te simți bine.

 

  1. Încălzirea buzelor

Dacă ești cântăreț sau ai luat vreodată lecții de canto, probabil că ai întâlnit acest exercițiu înainte. Este o modalitate excelentă de a-ți trezi vocea și de a te deplasa prin diferitele registre vocale.

 

Cum se efectuează:

Ține gura închisă și fă un sunet „B” păstrând un flux constant de aer. Acest lucru ar trebui să determine buzele să vibreze rapid – creând sunetul de „rulare” sau „tril”. Începe prin a face exercițiul pe un singur ton drept în intervalul tău de vorbire și, odată ce te vei simți confortabil, treci prin intervalul vocal pentru a încălzi vocea.

 

  1. Încălzirea limbii

Această încălzire este similară cu exercițiul anterior, dar provoacă o vibrație a limbii în loc de buze și reprezintă un alt mod de a te deplasa prin „raza de acțiune”, activând în același timp o rezonanță diferită în vocea ta.

 

Cum se efectuează:

Începe cu gura într-o poziție neutră, ușor deschisă și fă un sunet precum „TRRRR…”. Menține un flux constant de respirație și simte cum vârful limbii vibrează pe cerul gurii. Începe pe un singur pitch și odată ce ești confortabil, modulează.

 

  1. Sunetul „M”

Sunetul „M” este o modalitate bună de a activa rezonanța în fața gurii și a feței și ar trebui să simți vibrații pe măsură ce efectuezi exercițiul.

 

Cum se efectuează:

Pur și simplu scoate un sunet „M” cu gura închisă și folosește un flux de respirație constant pentru a menține sunetul complet și consistent, fără modificări drastice de volum sau intensitate. Ține sunetul timp de câteva secunde pe un singur ton și apoi treci prin intervalul tău cu acesta. Același lucru se poate face și pe sunetul „N”.

 

  1. Sunetul „L”

Sunetul „L” activează rezonanța mai spre spate, în zona capului și a gâtului decât sunetul anterior „M” și „N” și ar trebui să simți vibrația pe măsură ce efectuezi exercițiul.

 

Cum se efectuează:

Permite-i limbii să apese ușor pe partea din spate a dinților de sus și a gurii să se deschidă ușor. Fă un sunet „L” cu volum și intensitate consecvent și treci prin gama ta cu acesta.

 

  1. Sunetul „Z”

Sunetul „Z” este și el eficient pentru a activa rezonanța în fața gurii și a feței cu un sunet mai deschis decât exercițiile anterioare.

 

Cum se efectuează:

Cu dinții închiși (dar nu încleștați) și gura ușor deschisă, fă un sunet „Z” constant, păstrând din nou volumul și intensitatea constant. Începe pe un singur ton confortabil, apoi treci prin gama ta cu acesta.

 

Poate fi ușor să lași deoaparte timpul alocat practicii și antrenamentului vocal pentru a rezolva alte lucruri, dar trebuie să-ți păstrezi abilitățile, astfel încât să fii pregătit atunci când acele audiții și locuri de muncă vin împreună. Nu uita, vocea și dicția sunt cartea ta de vizită și este la fel de importantă.

Pentru o dicție mai bună COMANDĂ ACUM MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI”

 

 

Fii tu vocea reclamelor radio-TV! Carmen Ivanov (Radio Gold FM) și Alex Tuhuț (Radio Kiss FM) te introduc în lumea voice-acting-ului. Dacă ai voce, ți-o modelăm și o vom face numai bună de livrat, dacă nu ai, sau crezi tu că nu ai, o vom desface în mii de bucăți și o vom asambla pentru vocea perfectă de reclame radio și TV. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie, durează două zile a câte 6 ore pe zi.

Următorul curs se desfășoară în weekend-ul 21-22 septembrie 2019.

 


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *