Voice-over: 3 exerciții de făcut în timpul liber

Voice-over: 3 exerciții de făcut în timpul liber

O voce bună și antrenată nu este ceva cu care te naști. Desigur, există talentul, dar fără muncă, acesta se pierde cu timpul. Trebuie să lucrezi constant atât la vocea ta, cât și asupra corpului tău, fiind instrumentele de bază ale unui voice-over. Prin aceste exerciții îți vei extinde gama vocală, te vei simți mai confortabil, vei avea mai multă încredere în tine și te vei descurca în orice situație vei fi pus.

 

↘ Exercițiul 1 – „the rollercoaster”

◊ Avantaj: sparge monotonia vocală

Imaginează-ți că ești într-un rollercoaster. Citește un scenariu lăsând vocea să atingă cel mai înalt și cel mai jos ton, fie de la cuvânt la cuvânt, fie odată la câteva cuvinte. Exact ca într-un rollercoaster, vocea trece prin multe modificări, de la voce de cap, la voce de piept. La început, nu-ți face griji cu privire la muzicalitatea scenariului. Acest exercițiu de acțiune vocală te ajută să-ți explorezi gama vocală și să te încurajeze să te joci cu vocea și inflexiunile acesteia. Asigură-te că te înregistrezi pentru a asculta apoi. Vei fi foarte surprins de cum ultima variantă pare mai naturală decât prima versiune.

Fă exercițiul de mai multe ori și observă beneficiul găsirii muzicalității într-un scenariu. Pe măsură ce faci acest lucru, fii dispus să mergi cu vocea cât mai jos și cât mai sus. Acest lucru se simte incomod și nenatural atunci când o faci, dar modul în care vei citi scenariul va suna mult mai interesant!

 

↘ Exercițiul 2 – „Vorbește unui copil”

◊ Avantaj: aplatizează duritatea vocii și conferă mai multă libertate din punct de vedere vocal

Dacă un text sună prea dur sau prea serios, încearcă să gândești totul din alt punct de vedere. Spune textul ca și cum ai vorbi cu un copil de cinci ani. Înregistrează-te ca și cum ai vorbi cu un copil de cinci ani, cu un adolescent, cu cineva de vârsta ta, apoi cu bunicul/bunica ta. Observă cum se schimbă tonul. Adesea, cei care întâmpină probleme în a livra un mesaj plin de duioșie sau de preocupare, sună mult mai plini de compasiune atunci când vorbesc cu cineva de vârstă mică. Totodată, exercițiul te scapă și de monotonia vocală.

 

↘ Exercițiul 3 – „Nebunul sau Crazy Eddie”

◊ Avantaj: energizează vocea

Cu ani în urmă, în anii ’70/’80, a fost un vânzător de mașini bine-cunoscut, Eddie, care apărea în propriile reclame de televiziune. El s-a numit „Crazy Eddie” pentru că și-a exprimat entuziasmul de-a lungul timpului pentru vânzările de mașini și electronice, țopâind de colo-colo, gesticulând exagerat cu brațele și folosind expresii faciale exacerbate. Ca voice-over, uneori vom aborda un text cu energia puțin mai redusă. Citește scenariul de câteva ori precum „Crazy Eddie”, apoi du-te înapoi și citește din nou ca tine. Vei vedea că vei avea alt nivel de energie.

 

Desigur, toate aceste exerciții funcționează împreună cu o dicție perfectă și antrenată. Nu uita, dicția este cartea ta de vizită și trebuie să ai grijă de ea în acceași măsură în care ai grijă de vocea ta. Exersează cel puțin 30 de minute în fiecare zi.

 

Pentru o dicție mai bună COMANDĂ ACUM MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI”

 

Fii tu vocea reclamelor radio-TV! Carmen Ivanov (Radio Gold FM) și Alex Tuhuț (Radio Kiss FM) te introduc în lumea voice-acting-ului. Dacă ai voce, ți-o modelăm și o vom face numai bună de livrat, dacă nu ai, sau crezi tu că nu ai, o vom desface în mii de bucăți și o vom asambla pentru vocea perfectă de reclame radio și TV. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie, durează două zile a câte 6 ore pe zi.

Următorul curs se desfășoară în weekend-ul 18-19 mai 2019.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *