Vocea umană, partener sau dușman?

Vocea umană, partener sau dușman?

Vocea umană este calea naturală prin care noi, oamenii, transmitem informații cu ajutorul sunetelor către lume. În decursul vieții, vocea unui om suferă puternice modificări. Putem să facem singuri o comparație între vocea unui copil de cinci ani și cea a unei persoane adulte, diferența este una semnificativă și foarte evidentă.

Atunci cand ne formăm o primă impresie cu privire la o persoană, nu doar aspectul fizic reprezintă un mare interes, ci și modul în care persoana în cauză vorbește, tonalitatea caldă și fermă sau din contră agresivă, nesigură sau plângăcioasă pot fi un factor decisiv in formarea unei prime impresii.

COMANDĂ AICI MANUALUL DE DICȚIE ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI

Se întâmpla uneori, ca vocea sa devină și o sursă de nesiguranță, iar atunci apare intrebarea : “Oare vocea mea este un plus pentru imaginea mea, sau un minus?”

Răspunsul la această întrebare este unul cât se poate de simplu, depinde foarte mult ce facem cu vocea noastră. Dorim să convingem și să oferim încredere sau pur și simplu informăm cu stângăcie?

Cum ne folosim de voce?

În general ne folosim de sunete articulate, adică de cuvinte pentru a ne exprima în societate, unii dintre noi o facem într-un mod profesionist cu scopul de a transmite transparent și fără erori informația și astfel ajungem să deținem controlul unei conversații și o putem modela dese ori după bunul plac, convingem și influențăm, însă asta nu înseamnă că acestă practică este universală. Ne întâlnim de cealaltă parte cu cei transmit informațiile pe fugă, fără să le pese de modul în care sună ceea ce spun, de felul în care își modelează vocea și care, în general, sunt dezinteresați de modul în care transmit informația.

Desigur, fiecare dintre noi s-a aflat la un moment dat în ipostaza de a trebui să fie convingător într-o conversație, fie că vorbim de un interviu pentru un job, fie că vorbim de o conversație de altă natură.

Se întâmplă să nu dăm prea mare importanță cuvintelor, dar zi de zi folosim același bagaj de cuvinte pe care, unii dintre noi este posibil să îl utilizeze încă din perioada liceului. În acest fel, ajungem într-un deficit de cuvinte care ne îngustează din punct de vedere verbal. Faptul că nu putem să ne exprimăm coerent sau repetăm anumite cuvinte insistent în aceași frază duce doar la distorsionarea mesajului pe care îl avem de transmis. În această situație vocea noastră poate să ne fie dusman. De ce? Simplu, nu suntem coerenți în exprimare iar cuvintele pe care le folosim sunt lipsite de sens.

Pe de alta parte vocea poate sa ne fie partener. Foarte mulți dintre noi folosim aceasta expresie celebră: “Are vorbele la el și scoate pe gura cuvântul potrivit la momentul potrivit” Oare așa să fie? Există persoane care se nasc cu asemenea abilități și nu putem decât să apreciem genul ăsta de persoane, doar cum mulți dintre noi nu am fost chiar atât de înzestrați de mama natură cu asemenea trăsături.

Cunoașterea este putere pură!

Noi ne încadrăm în categoria persoanelor care muncesc, exersează și învață pentru a avea vorbele cu noi. Practic, dacă muncești îndeajuns de mult poți ajunge să ai vorbele la tine! Ca să fii un bun vorbitor trebuie să pui osul la treabă! Poți începe prin a te duce la niște cursuri de de dicție, poți exersa și singur, citind cu voce tare din manualul de dicție Șase sași în șase saci sau, poți să faci ca tot restul lumii, să folosești internetul.

Vocea trebuie să-ți devină partener. Trebuie să convingi oamenii, să-ți expui punctul de vedere într-un mod cât mai convingator, să livrezi mesajul pe care îl ai de transmis cât mai eficient și ceea ce este mai important este să dai replica potrivită atunci cand este nevoie, nu după ce toata lumea a plecat acasă.

O voce pregătită este întotdeauna o voce ușor de recunoscut, care își lasă foarte mult amprenta într-o conversație. Cuvintele și vocea sunt armele tale cele mai de preț!

Autor: Gabriel Pupăză


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *