V. Dăncilă: Vă mulțumesc pentru munca care am depus-o

V. Dăncilă: Vă mulțumesc pentru munca care am depus-o

Astăzi, în timpul ședinței de guvern, prim-ministrul nu ne-a scutit de noi gafe și greșeli de exprimare. Și nici de această dată nu vorbim de o greșeală oarecare, vorbim despre un lucru grav.

 

La începutul ședinței, Viorica Dăncilă, vorbind despre principalele realizări ale guvernării PSD în mandatul său de premier, a declarat: „Am revitalizat turismul prin reducerea TVA de la 5% la 5 %.”

 

Și, din păcate, nu s-a terminat aici. Spre final, prim-ministrul a ținut să mulțumească celorlalți prim-miniștri printr-o formulare total greșită și nedemnă de un om politic: „Vă mulţumesc pentru toată munca care împreună am depus-o”.

 

În continuare multă lume nu știe când anume se folosește „care” și când anume „pe care”. De ce nu știm sigur când utilizăm prepoziția „pe”? Unii consideră irelevant acest lucru. Pentru a demonstra cât de importantă este utilizarea, vom da două exemple:

↘ Andrei are un cățel care-l plimbă.

↘ Andrei are un cățel pe care-l plimbă.

Ambele enunţuri sunt corecte, numai că sensul acestora este diferit. Iar asta ne ajută să ne dăm seama cât de importantă este prepoziţia „pe”. În primul enunţ, Andrei este cel care e plimbat, pe când în al doilea exemplu cățelul este plimbat de către Andrei.

 

Iată când se folosește „pe” în fața lui „care” și când nu se folosește:

Când substantivul îndeplineşte el însuşi acţiunea, „pe” nu trebuie aşezat înainte de „care”. Când substantivul nu îndeplineşte el însuşi acţiunea, este obligatorie plasarea lui „pe” în faţa lui „care”.

↘ Exemple:

Brutarul care face pâine este foarte obosit. (brutarul e cel care îndeplineşte acţiunea).

Femeia care mi-a arătat unde locuiește mătușa mea este drăguță. (femeia e cea care îndeplineşte acţiunea).

Desenul pe care l-ai făcut e de pus în ramă. (Nu desenul îndeplineşte acţiunea, ci tu).

„Chitanța pe care o plăteşte Roxana a fost indexată.” (Nu chitanța îndeplineşte acţiunea, ci Roxana).

 

 

 

Citește și: V. Dăncilă: Sunt un om care sunt foarte corectă

1 Comentariu

  • Maria Posted 18/11/2019 14:42

    In anul 2011 au fost inchise 67 spitale, salariile au fost taiate cu 25%, pensiile au fost taiate, au fost eliminatee trusourile pentru nou nascuti, a fost eliminata indemnizatia pentru nastere. Nivelul de trai al oamenilor de rand a intrat in picaj, vă mirați ca acum oamenilor le este teama?! Garantii ca astfel de masuri nu vor fi luate ne dadeau guvernatii de atunci, PD-L, actualul PNL, chiar inainte cu cateva zile.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *