Un CEO citește o carte pe săptămână. Cât citește un român?

Un CEO citește o carte pe săptămână. Cât citește un român?

 

Oamenii spun că nimeni nu prea mai citește.

Adevărul este departe de această afirmație.

Cei mai mulți dintre directorii executivi citesc 4-5 cărți pe lună. Ei sunt liderii și cei care schimbă industria, cei care oferă locuri de muncă și cei care inventează unele dintre cele mai populare produse de pe piață. Dacă ei citesc atât de mult înseamnă că subestimăm valoarea pe care o poate avea o carte în ziua de azi.

Și chiar asta facem, cel puțin noi, românii. Conform IRES, mai mult de 1 din 5 români nu citesc cărți deloc, iar potrivit unui studiu recent al Comisiei Europene, un român citește, în medie, o carte pe an, lucru care ne trimite pe ultimul loc în Europa la citit.

Dar oare cum reușesc ceilalți, domne’, să citească și noi nu?

Pe Amazon se poate vedea cam câte cuvinte conține o carte, cam 64 de mii. O persoană normală citește cam 200 de cuvinte pe minut, ceea ce înseamnă cam 320 de minute pentru o carte, adică 45 de minute pe zi, pentru a citi o carte pe săptămână.

Gândiți-vă cât înseamnă 45 de minute pe zi: un prânz, drumul cu metroul spre muncă, timpul pe care îl petreci hai-hui pe Facebook, Instagram și pe alte rețele de socializare, un episod dintr-un serial obosit despre care toată lumea vorbește oricum, etc.

Sunt 45 de minute pe zi în care te poți dezvolta și nici măcar nu-ți trebuie vreo aptitudine specială de citit rapid.

Cercetătorii au descoperit un act care îngreunează cititul. Este vorba despre „sub-vocalization”, în română nu am găsit termenul potrivit, asta pentru că subvocalizare nu există în dicționar. Nici nu ne trebuie nouă, nu-i așa?  Sub-vocalization sau vorbitul silențios are loc atunci citești și repeți cuvintele în șoaptă sau în minte. Viteza cititului este egală cu viteza vorbitului, nu cu cea a gânditului. Tocmai de aceea oamenii reușesc să gândească mai repede decât vorbesc.

Iată de ce e important să citești rapid. Spre exemplu, dacă cineva care are zeci de ani de experiență într-un domeniu scrie o carte pe care tu o poți citi în câteva zile, înseamnă că descarci informații prețioase strânse în decenii de muncă într-un timp foarte scurt.

Nu există vreo metodă de dezvoltare mai rapidă ca asta.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *