Topîrceanu, mutilat în manualele de citire de clasa a II-a

Topîrceanu, mutilat în manualele de citire de clasa a II-a

Poezia „Balada unui greier mic”, scrisă de George Topîrceanu a fost modificată grav într-un manual de citire pentru clasa a II-a. Practic poezia și-a pierdut elementele specifice, iar copiii nu vor ști care este varianta cu adevărat corectă.

Acest lucru a fost semnalat pe facebook de către învățătoarea Petronela Vali Slavu, de la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” din Petroșani, unde a scris că poezia „Balada unui greier mic”, de George Topîrceanu, este o variantă „masacrată”. Tot ea a mai scris: „Asemeni greierașului din poezie, și eu sunt necăjită! Cine le-a dat dreptul autoarelor manualului să modifice versurile lui Topârceanu? Cum să le cer elevilor mei să memoreze varianta masacrată? Mai ales finalul sună ca naiba”.

 

Varianta din manual sună cam așa: „Cri-cri-cri, / Toamnă gri, / Nu credeam că o să vii / Înainte de Crăciun, / Că puteam să mai adun / O grăunţă cât de mică, / Să nu cer de împrumut / La vecina mea furnică, / Cri-cri-cri, / Toamnă gri, / Sunt tare mic şi necăjit!”.

Iar varianta originală și corectă este: „Cri-cri-cri, / Toamnă gri, / Nu credeam c-o să mai vii / Înainte de Crăciun, / Că puteam şi eu s-adun / O grăunţă cât de mică, / Ca să nu cer împrumut / La vecina mea furnică, / Fi’ndcă nu-mi dă niciodată, / Şi-apoi umple lumea toată / Că m-am dus şi i-am cerut… / Dar de-acuş, / Zise el cu glas sfârşit / Ridicând un picioruş, / Dar de-acuş s-a isprăvit… / Cri-cri-cri, / Toamnă gri, / Tare-s mic şi necăjit!”.

 

Este vorba despre opera unui autor, o poezie care nu trebuie modificată sub nicio formă. Este un lucru absurd ca elevii să studieze un text care nu aparține de fapt autorului respectiv. Aceste poezii se studiază în școli și trebuie ca elevii să ia contact cu versiunea autorului, versiunea originală pentru a studia toate elementele lirice și pentru a înțelege viziunea autorului.

 

Situația a fost sesizată de către Asociația EduPedu. Aceștia au cerut un punct de vedere Ministerului Educației, dar nu a zis nimeni nimic.

 

Din păcate nu este singurul caz. Și în manualele de geografie de clasa a VI-a s-au sesizat niște erori grave: orașele nu sunt poziționate unde ar trebui să fie. De exemplu orașul Turnu Măgurele apare în locul oraşului Drobeta-Turnu Severin.

 

 

 

 


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *