TOP 5 reguli pentru prezentatorii de știri de radio

TOP 5 reguli pentru prezentatorii de știri de radio

Ştirile sunt coloana vertebrală a unui post de radio, ceea ce înseamnă că modul în care sunt prezentate știrile de radio este foarte important pentru identitatea respectivului post.

giel-beelen-3fm-morning-show-radio-studio-mediapark-hilversum-netherlands-06

Dar trebuie avut în vedere faptul că știrea de radio este destinată urechilor și nu ochilor. Această afirmație este cu atât mai importantă cu cât mecanismul formării unei imagini în cazul transmiterii unui mesaj prin intermediul cuvintelor este mult mai complex decât simpla receptare și analiză a aceleiași imagini prin văz.

La nivel auditiv, activitatea cerebrală funcționează cu solicitarea lobilor temporali ai ambelor emisfere cerebrale. Cortexul auditiv este responsabil de auz, de interpretarea limbii și a muzicii. Exact aceeași parametri care sunt utilizaţi de creier pentru a identifica o linie melodică – înălțime, volum, ritmicitate și armonie, sunt şi factorii care definesc și procesul recunoașterii unei voci și a mesajului din spatele cuvintelor.

Se spune că tonul face muzica, iar acest lucru este cu atât mai important în comunicarea verbală. Cortexul medial prefrontal este centrul care decide opțiunea între starea de agresivitate sau calm, iar acesta este extrem de sensibil la tonalitate și la vibrațiile vocii. Pentru a încheia cu termenii medicali, trebuie doar să rămânem cu ideea că aceeași schimbare de temperament pe care ne-o trezește o piesă muzicală se poate obține prin modularea vocii umane. Iar corecta modulare a vocii face diferența dintre un jurnal corect prezentat – ehilibrat, echidistant și stenic, de unul prost.

hf_BR_Jugendwelle_1_660x250

Însă pentru ca un jurnal de știri să fie perfect difuzat și receptat de către ascultători e nevoie de o anume disciplină a editorului prezentator, care se poate transforma chiar într-o rutină.

Regula nr. 1 – Vino la radio cu o oră înainte de jurnal

Asta pentru a evita situațiile neplăcute în care ajungi cu câteva minute sau chiar secunde înainte de a intra în emisie gâfâind la microfon ca după maraton

Regula nr. 2 – Familiarizează-te cu știrile zilei

Îți va prinde foarte bine să știi care sunt cele mai importante știri ale zilei și să nu ajungi în fața microfonului citind mecanic niște texte despre care nu știi absolut nimic. Nu vei convinge pe nimeni că stăpânești subiectul.

Regula nr.3 – Citește-ți știrile înainte de jurnal

Chiar dacă ai venit cu o oră înainte de a intra în emisie, ar fi bine ca respectivele 60 de minute să le folosești constructiv. Adică să îți citești știrile pe care urmează să le prezinți cu voce tare. Măcar de două ori.

Regula nr. 4 – Editează-ți știrile

Dacă știrile pe care urmează să le prezinți nu sunt scrise de tine, ar fi bine să le citești cu voce tare și să modifici formulările care nu ți se potrivesc, fără însă a modifica și mesajul știrii.

Regula nr. 5 – Fă exerciții de dicție

Înainte de jurnal ar fi bine să faci măcar un set de exerciții de încălzire a aparatului fonator (față, limbă, buze) și câteva exerciții de pronunție. Vocea ta va fi mai clară, pronunția cuvintelor nu îți va da bătăi de cap și intonația va fi cea potrivită pentru respectivele știri.

Dacă vei ține cont de aceste mici reguli, succesul jurnalului de știri este garantat. Asta în condițiile în care subiectele alese sunt cele potrivite pe formatul postului, iar modul de redactare nu lasă de dorit. Mult succes!

MANUALUL DE DICȚIE ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *