TOP 5 reguli pentru prezentatorii de știri de radio (plus bonus)

TOP 5 reguli pentru prezentatorii de știri de radio (plus bonus)

Ştirile sunt coloana vertebrală a unui post de radio, ceea ce înseamnă că modul în care sunt prezentate știrile de radio este foarte important pentru identitatea respectivului post.

Dar trebuie avut în vedere faptul că știrea de radio este destinată urechilor și nu ochilor. Această afirmație este cu atât mai importantă cu cât mecanismul formării unei imagini în cazul transmiterii unui mesaj prin intermediul cuvintelor este mult mai complex decât simpla receptare și analiză a aceleiași imagini prin văz.

La nivel auditiv, activitatea cerebrală funcționează cu solicitarea lobilor temporali ai ambelor emisfere cerebrale.  Cortexul auditiv este responsabil de auz, de interpretarea limbii și a muzicii. Exact aceeași parametri care sunt utilizaţi de creier pentru a identifica o linie melodică – înălțime, volum, ritmicitate și armonie, sunt şi factorii care definesc și procesul recunoașterii unei voci și a mesajului din spatele cuvintelor.

Se spune că tonul face muzica, iar acest lucru este cu atât mai important în comunicarea verbală. Cortexul medial prefrontal este centrul care decide opțiunea între starea de agresivitate sau calm, iar acesta este extrem de sensibil la tonalitate și la vibrațiile vocii. Pentru a încheia cu termenii medicali, trebuie doar să rămânem cu ideea că aceeași schimbare de temperament pe care ne-o trezește o piesă muzicală se poate obține prin modularea vocii umane. Iar corecta modulare a vocii face diferența dintre un jurnal corect prezentat – ehilibrat, echidistant și stenic, de unul prost.

Însă pentru ca un jurnal de știri să fie perfect difuzat și receptat de către ascultători e nevoie de o anume disciplină, iar  prezentatorii de știri o poat transforma chiar într-o rutină.

Regula nr. 1 – Vino la radio cu o oră înainte de jurnal

Asta pentru a evita situațiile neplăcute în care ajungi cu câteva minute sau chiar secunde înainte de a intra în emisie gâfâind la microfon ca după maraton. Dacă afară vremea este rece, gâtul și nasul tău vor avea nevoie de minute bune să se adapteze la trecerea de la o temperatură la alta.

Regula nr. 2 – Familiarizează-te cu știrile zilei

Îți va prinde foarte bine să știi care sunt cele mai importante știri ale zilei și să nu ajungi în fața microfonului citind mecanic niște texte despre care nu știi absolut nimic. Nu vei convinge pe nimeni că stăpânești subiectul. Fii la curent cu cele mai recente evenimente și informații pentru a putea oferi audienței cele mai proaspete știri posibile pe care să le poți actualiza constant.

Fii pregătit să te adaptezi la schimbări de program sau de subiecte în timp real și să gestionezi situațiile neprevăzute cu profesionalism. Prezentatorii de știri de radio trebuie să fie mereu în alertă, pentru a afla cele mai noi și interesante informații.

Regula nr.3 – Exersează-ți dicția

Fă câteva exerciții de dicție înainte de a începe lecturarea știrilor la microfon, în direct. Nu de puține ori auzim la radio cum unii dintre prezentatorii de radio care NU termină cuvintele, se încurcă des și practic, prin toate aceste greșeli de dicție atrag atenția, în mod negativ,  doar asupra modului defectuos în care citesc știrile și nu asupra mesajului pe care, de fapt, trebuie să îl transmită prin natura meseriei lor. Fii atent la pronunția corectă a cuvintelor și la modul în care articulezi, pentru a asigura înțelegerea corectă a audienței. Ai la îndemnână un instrument important – manualul de dicție Șase sași în șase saci, de Carmen Ivanov.

Pentru cei care își doresc o carieră în radio – Dicție.ro a dat drumul înscrierilor la Cursul de Radio din 24 septembrie 2024. Înscrieri, AICI!

Regula nr. 4. – Tonul vocii pentru prezentatorii de știri

Alege un ton de voce potrivit subiectului și tonului general al informației transmise, adaptându-l în funcție de gravitatea sau de caracterul relaxat al știrilor. Evită să te implici personal în subiectele prezentate și să exprimi opinii subiective. Prezentatorii de știri trebuie să mențină un ton neutru și obiectiv.

Regula 5: Respectă pauzele în vorbire

Folosește pauzele strategic pentru a accentua anumite informații sau pentru a permite ascultătorilor să proceseze și să înțeleagă mai bine ceea ce spui. Atenție însă, pauzele prea lungi vor crea senzația de  neprofesionalism și vor obosi ascultătorul de radio. Prezentatorii de știri se pot folosi de limbajul paraverbal pentru o mai bună comunicare a informației.

Bonus: Regula de aur – Respectarea dreptului la ignoranță

Ascultătorul de radio nu este obligat să știe tot ce se întâmplă în orice moment pe planetă, în toate domeniile, așadar respectarea dreptului la ignoranță al ascultătorului este vital atunci când redactăm un buletin de știri – informația trebuie să fie completă  și să fie redată pe înțelesul oricui, indiferent dacă noi facem doar un follow-up la respectiva știre și suntem familiarizați cu subiectul. Prezentatorii de știri sunt datori să redacteze și să prezinte știrile în așa fel încât tot publicul să poată înțelege informația.

Nu uita, ascultătorii de radio nu trebuie să facă un efort în a te urmări, așadar prezentatorii de știri pot redacta știrile în așa fel încât informația să fie clară, concisă și corectă. (regula celor trei C). E bine să îți amintești că ascultătorul de radio poate fi pretențios, iar dacă vocea care citește știrile nu reușește să capteze atenția, este plictisitoare sau sună plictisitor, ascultătorul este la distanță de doar o apăsare de buton de un alt post de radio care poate are un prezentator de știri mai bine pregătit.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *