Top 5 cuvinte accentuate greșit

Top 5 cuvinte accentuate greșit

În ultima vreme, accentuarea cuvintelor a început să reprezinte un lucru dificil de realizat. Să fie accentul oare pe prima silabă, pe a doua? Lăsăm la voia întâmplării? Existe reguli stricte în ceea ce privește accentuare cuvintelor. Există cuvinte care au o singură accentuare (màsă, pisìcă etc.) și cuvinte cu prezintă două forme, acceptate de DOOM (tràfic/trafìc, àntic/antìc etc.).

 

Conform DOOM2, accentul reprezintă pronunțarea mai intensă a unei silabe↑ dintr-un cuvânt.

Este posibil să întâlnim anumite cuvinte fie românești, fie împrumutate și să nu știm să punem accentul corect. Ei bine, când nu suntem siguri, se recomandă o privire mai atentă asupra etimologiei cuvântului, pentru a determina limba din care provine. Acest lucru poate constitui un indiciu în ceea ce privește accentuarea corectă a cuvântului respectiv.

 

CARREFOUR

Primul cuvânt vine din fr. carrefour și înseamnă intersecție, răscruce. Cu siguranță cunoaștem acest cuvânt datorită lanțurilor de magazine care poartă acest nume.  Dacă francezii, care își iubesc limba extrem de mult, preiau cuvinte și le adaptează limbii (vezi Michél Jacquesón), noi adaptăm cuvintele și le pronunțăm ca în limba maternă.

Așadar, cuvântul „carrefour” ar trebui pronunțat cu accentul pus pe ultima silabă: carrefour, și nu pe prima silabă: carrefour.

 

CĂTINĂ

În ultima vreme, din cauza acestui virus, se tot vorbește despre imunitate și de consumul de fructe și legume bogate în vitamine. Și una dintre plantele care ne pot ajuta organismul este cătina – arbustul care produce fructe portocalii și care este pronunțat greșit de aproape toată lumea.

DOOM2 face lumină și ne spune care este varianta corectă:

Așadar, accentuarea se face pe i, nu pe ă.

 

RUCSAC

Deși sunt multe restricții în această perioadă, dacă te gândești să mergi într-o drumeție, cu siguranță vei avea nevoie de un rucsac. Dar nu orice fel de rucsac, ci un rùcsac. Cu accentul pe prima silabă, nu pe a doua.

Așadar, când mergi la munte asigură-te că ai un rucsac accentuatpe prima silabă.

 

CARACTER

Un cuvânt des utilizat, mai ales la TV. Aproximativ 3 din 5 români greșesc accentuarea acestui cuvânt. Este un cuvânt destul de simplu, pe care îl auzim încă din clasele primare: caracterul unui element chimic, caracterizare, caracterul unui personaj etc. Ei bine, există doar o accentuare posibilă pentru acest cuvânt și aceasta este:

 

SIMBOL

Fie că studiem simbolismul sau încercăm să deslușim simbolurile care ne înconjoară, ar trebuie să folosim varianta corectă. Prin urmare, căutăm varianta corectă în DOOM:

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *