Top 3 branduri comuniste care au devenit substantive

Top 3 branduri comuniste care au devenit substantive
După încetarea regimului comunist a apărut și multitudinea de etichete multicolore odată cu investitorii capitalişti. Chiar dacă acum avem nenumărate branduri, au fost câteva în trecut care au fost ridicate la rang de substantive. Lucru oarecum normal având în vedere că, existând atât de puține opțiuni, numele acestor branduri era pronunțat foarte des. Surpriza este că și după atâta timp, oamenii încă folosesc aceste substantive.

 

PECO

Mulți folosesc și astăzi termenul „PECO” pentru a desemna benzinăriile de la care alimentează. Ce-i drept, ne puteam mândri acum ceva timp că aveam posibilitatea de a alimenta din resursele proprii, naționale. PECO era o companie care se ocupa cu producerea, ambalarea și distribuirea produselor petroliere. Vorbim despre cel mai popular brand de la vremea aceea cu cele mai bune produse, unele unice, pentru mașini și în ceea ce privește  calitatea combustibilului.

PECO vine de la „Produse Etilate cu Cifră Octanică”. După 1991 se transformă în Petrom. Cu toate acestea, termenul este folosit și 30 de ani mai târziu și este înțeles de toată lumea, chiar și de cei care nu au trăit în regimul comunist.

 

EUGENIA

Parcă a fost ieri. Celebrii biscuiți cu cremă s-au născut între anii 1947-1948, la Constanța. Firma de panificaţie Dobrogea (producătorul) a înregistrat brandul „Eugenia” la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci abia în 1997, când deja numele era pe buzele tuturora.
Regimurile s-au schimbat, dar Eugenia încă există și se pare că producătorii respectă rețeta originală și acum. Ce a făcut-o să fie atât de faimoasă? Să fie prețul la îndemâna oricui, gustul, aroma, amintirile pe care le provoacă?

Cert este că a devenit substantiv. Nu îl mai găsim acum în dicționar, dar oamenii încă folosesc cuvântul atât la singural, cât și la plural (o eugenie – două eugenii).
a nu se confunda cu EUGENÍE – disciplină care studiază aplicarea practică a biologiei eredității în ameliorarea genetică a individului; ansamblul metodelor care stau la baza acestei discipline.

 

BRIFCOR

Printre cărțile luate pe sub mână, ţigarările americane împărțite cu prietenii și un film la videocasetofon dublat de Irina Margareta Nistor nu mai lipsea decât un singur lucru: o băutură răcoritoare. Ei bine, Brifcor era opțiunea perfectă pentru toată lumea.

Prescurtarea de BRIFCOR vine de la „Băutură Răcoritoare Indigenă Fabricată cu Concentrat Original Românesc”. Dacă a fost pe gustul conducătorului statului, atunci trebuia să fie și pe gustul populației. Cert este că a potolit setea multora. Să fi salvat România un pahar de Brifcor? Legenda spune că produsul s-a născut din setea lui Ceauşescu pentru dolarii de care avea nevoie ca să achite o datorie externă a României. 
Găsim cuvântul și în DEX cu definiția: băutură răcoritoare cu gust de citrice (brífcor).

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Vizualizari : 1283

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *