Top 10 greșeli găsite pe internet

Top 10 greșeli găsite pe internet

Internetul…ce ne-am face fără el? Fără îndoială, datorită internetului am evoluat și lucrurile au devenit mult mai rapide. Accesul la informație este nelimitat și poți aprofunda mii de subiecte. Dar, uneori, când căutăm pagina dorită, întâlnim greșeli de exprimare, greșeli de scriere și ne punem mâinile în cap. Astăzi nu vorbim despre beneficiile internetului, ci despre ce greșeli descoperim zilnic în online. Desigur, aici nu este vinovat internetul, ci omul sau gramatica, bat-o vina!

 

Ⓖ1. Cuvinte inventate. Din dorința de a fi mai interesant poate sau din cauză că nu se cunoaște limba română, cuvintele inventate ajung la loc de cinste, chiar pe ambalajul produselor.

 

 

Ⓖ2. Produs pentru iubitorii de plante. Dacă ești în căutarea unei lămpi pentru „creșterea platelor cu 3 picioare” atunci te poți considera fericit – produsul tău este aici. De multe ori inversiunea sau virgula salvează vieți.

 

Ⓖ3. Trăim vremuri grele. Am devenit mai sensibili. Și informațiile pe care le primim zilnic pot fi „sensibile” și, evident, ne pot face mai sensibili. Pare destul de ușor să utilizăm adjective -„uite ce copac verde!”, „ai o casă foarte mare” etc. – dar trebuie să alegem mereu cuvintele potrivite.

 

Ⓖ4. Încă suntem în pandemie. Tot auzim „protejat”, „neprotejat” și… „reprotejat”. Ultimul cuvânt e posibil să-l auzim în aeroport. Așadar, dacă ți se anulează zborul de luni, poți fi „reprotejat pe” cursa din ziua următoare. Amuzant este faptul că, dacă tot au inventat un cuvânt, i-au găsit și o prepoziție „pe”. Împreună sună „foarte bine”.

 

 

Ⓖ5. Unde ne întoarcem când părăsim o pagină web sau o secțiunea a acesteia? Ne putem întoarce înapoi, ÎN, pe, sub, lângă etc. site. Deși nu-i putem da o formă internetului, se pare că ne putem întoarce într-un site. Ah da, și lipsa diacriticelor vine la pachet cu exprimarea defectuoasă.

 

Ⓖ6. Vrei o schimbare de look? O altă culoare a părului, poate? Ei bine, nu este chiar site-ul potrivit pentru tine deoarece sfaturile de acolo nu sunt chiar pentru toată lumea. Uneori este necesară „efectuarea decapitării”; nimeni nu cred că își dorește acest lucru.

 

 

Ⓖ7. Uneori, din cauza vremii nefavorabile, nu mai știm dacă un vehicul deraiază sau derapează. Cumva aceste două cuvinte seamănă între ele, amândouă încep cu litera „d”, deci ce mai contează literele de după?

 

 

Ⓖ8. „care” în loc de „PE CARE” este încă în topul greșelilor făcute de români. Nu doar la vorbire, ci și la scris. Desigur, poți înlocui „pe” cu alte cuvinte cum ar fi „în”, „cu” etc.

 

Ⓖ9. Contează o literă așa de mult? Aparent, nu. Uneori „sântem” buni la gramatică, alteori „suntem”.

 

Ⓖ10. Ce ne facem când nu mai găsim la magazin „lenjerie interioară”? Simplu. Cumpărăm „lenjerie exterioară”.

 

BONUS. Nu doar pe site-urile noastre găsim astfel de greșeli. Și englezii mai comit erori.

 

Și dacă am vorbit despre internet, nu putem trece cu vederea televiziunea. Iată 3 greșeli direct de la televizor:

TV1

TV2

TV3

 

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *