Top 10 celebrități care au avut probleme de vorbire

Top 10 celebrități care au avut probleme de vorbire

Și Oscarul merge la…. Chiar înainte de începerea spectacolului de premiere, vedetele oferă interviuri pe covorul roșu. Toată lumea pare atât de perfectă, nu? Gresit! Știai că unele dintre vedetele tale preferate au avut impedimentele de vorbire în copilărie? Mulți directori, oameni de afaceri, actori, sportivi profesioniști și chiar politicieni s-au confruntat cu probleme de vorbire. Așadar, în caz de credeai că ești singurul care se confruntă cu probleme de vorbire, află că și cei pe care îi vezi la televizor s-au confruntat cu probleme de acest gen.

De exemplu, regele George al VI-lea a fost atât de stânjenit de bâlbâiala sa încât a angajat un trainer de dicție și de vorbire (doar că nu se numea așa pe vremea aceea) și și-a îmbunătățit foarte mult vorbirea în public.

🎭Actori

James Earl Jones, vedetă de televiziune și film este bine cunoscut pentru vocea sa (Darth Vader) din Star Wars. Mai mult, vocea sa este vocea CNN. Acesta explică cum, cu ajutorul unui profesor, vocea sa a devenit una dintre cele mai recunoscute în cinematografie. „În copilărie, comunicam familiei mele sau, cel puțin, celor care nu erau deranjați de bâlbâiala mea…Comunicam cu animalele destul de liber. Lor nu le păsa cum sună vocea, ci doar vor să-ți audă vocea. Dar până am ajuns la școală, bâlbâiala mea era atât de gravă încât am renunțat să încerc să vorbesc corect… pur și simplu nu mă puteam prezenta…Am avut un profesor de engleză în liceu care a descoperit că atunci când citesc propriile poezii nu mă bâlbâi, pentru că nu mă confruntam cu sentimentele altor oameni, ci cu ale mele. Și a ieșit mai bine, așa că am practicat citirea poeziei o vreme și cred că asta m-a determinat să citesc interpretări dramatice.”

 

Nicole Kidman, actrița premiată cu Oscar este cunoscută pentru interpretările sale din „Dead Calm”, „The Hours”, „To Die For”, „Batman Forever” și „Rabbit Hole”. A suferit de bâlbâială în copilărie și, în cele din urmă, și-a învins bâlbâitul prin muncă, exersare zilnică, dicție. Își amintește că se lupta să vorbească în copilărie: „când eram mică eram atât de încântată să vorbesc, să pot scoate cuvintele pe gură și nu puteam să le scot… Îmi amintesc doar că toată lumea îmi spunea mereu <<Liniștește-te, gândește-te la ce vrei să spui>>”.

 

Bruce Willis, actorul care a jucat într-o mulțime de filme (Pulp Fiction, Armageddon, The Sixth Sense etc.) a avut probleme cu bâlbâitul de-a lungul tinereții și a fost întotdeauna speriat că acest lucru i-ar afecta cariera de actor. Într-un interviu pentru GQ Magazine, Willis a spus că actoria l-a ajutat să-și învingă bâlbâia. „Abia am putut vorbi. Îmi lua trei minute să completez o propoziție. Era groaznic pentru oricine dorea să se exprime, care dorea să fie auzit și nu putea. A fost înfricoșător. Cu toate acestea, când deveneam altcineva, un personaj, dispărea bâlbâitul. A fost ceva fenomenal.” Willis a avut o formulă clară pentru a-și înfrânge bâlbâiala prin implementarea unei serii de exerciții de dicție special construite.

 

🏁 Sportivi

Michael Phelps, unul dintre cei mai mari sportivi din toate timpurile, cu un record de 22 de medalii (18 dintre ele de aur), a mărturisit că a fost tachinat de impedimentul său de vorbire în copilărie. „Când vorbeam repede, S-urile o luau razna… dacă încercam să le spun oamenilor că sunt sâsâit, abia se înțelegea cuvântul sâsâit”. Asta cu siguranță nu l-a împiedicat să-și împingă limitele personale pentru a atinge măreția în domeniul său.

 

Tiger Woods este un jucător de golf profesionist ale cărui realizări îl clasează printre cei mai de succes jucători de golf din toate timpurile. Tiger Woods a fost bâlbâit în copilărie, dar a depășit-o prin muncă și practică. El a recunoscut că a făcut tot posibilul pentru a-și învinge dificultățile de vorbire, inclusiv să vorbească cu câinele său până adormea. De atunci a devenit unul dintre cei mai de succes jucători de golf din lume.

 

Bill Walton este un celebru basketbalist și un cunoscut comentator NBC Sports. „Eram un tânăr foarte timid și rezervat, care nu putea să vorbească deloc fără să se bâlbâie grav până la 28 de ani”. Întâlnirea cu omul de radio Marty Glickman i-a schimbat complet viața. Marty i-a explicat, cu răbdare și precizie, că a vorbi, a comunica este o abilitate nu un cadou sau ceva cu care te naști, fie că este vorba de sport, muzică, afaceri sau orice altceva. Vorbirea trebuia dezvoltată pe parcursul unei vieți prin muncă, disciplină, organizare și practică. „Doar conștientizarea faptului că, cu un anumit ajutor, îndrumare și multă muncă, și eu aș putea face ceea ce părea atât de ușor, simplu și natural pentru ceilalți, mi se părea imposibil”.

Sfaturile pe care Marty Glickman mi le-a dat în urmă cu aproape 20 de ani pe care le folosesc și le aplic în fiecare zi sunt (fără o ordine specială):

  • Gândește-te la ceea ce spui acum, nu cu 3 sau 4 propoziții înainte/ nu te grăbi –  nu vei comunica cu succes cu viteză, ci mai degrabă cu conținut concis, analitic/ mestecă gumă pentru a-ți întări mușchii maxilarului și pentru a mișca gura/ bea apă cu paiul pentru a relaxa limba.
  • Citește cu voce tare, nu contează care este subiectul, citește mult/ când te simți confortabil citind cu voce tare, mișcă-te în fața oglinzii și urmărește-te deoarece alții te vor vedea vorbind.
  • Identificați sunetele care sunt problematice și care cauzează cele mai multe probleme/ exersează texte care conțin o multe sunete de acest gen/ etc.

 

💡 Politicieni

Joseph Biden și-a început cariera politică când a fost ales pentru prima dată în Senat în 1973, la vârsta de 30 de ani, făcându-l al șaselea cel mai tânăr senator din istoria SUA. Într-un interviu acordat revistei People, Biden a vorbit despre dificultățile sale de vorbire și despre modul în care sprijinul mamei sale l-a ajutat să-și depășească bâlbâiala.

Winston Churchill a ocupat funcția de prim-ministru britanic din 1940 până în 1945 și din nou din 1951 până în 1955. Un om de stat și orator notoriu, Churchill a fost, de asemenea, ofițer în armata britanică.

El s-a descris ca având un impediment de vorbire, pe care a lucrat constant pentru a-l depăși.

 

 

🎤 Cântăreți

Kendrick Lamar: cu mult înainte de a deveni celebrul rapper, dar nu cu mult timp înainte de a cânta în adolescență sub numele de scenă K-Dot, Kendrick era bâlbâit.

Cum s-a descurcat? Ei bine, devenind ceea ce este astăzi. Într-un interviu acesta a spus: „În copilărie, obișnuiam să mă bâlbâi. Cred că de aceea îmi pun toată energia în a face muzică. Așa îmi scot gândurile din cap, în loc să fiu nebun tot timpul.”

Sam Smith, cântărețul, compozitorul și câștigătorul premiului Oscar, s-a luptat cu problemele de vorbire când a fost mai tânăr.

Într-un interviu acordat MTV, Sam a spus că, de când nu mai este sâsâit, se simte mai încrezător. Cum scapi de asta? Cu ajutorul celor specializați, trainer de dicție, exerciții specifice, exersare/repetare și dedicare.

 


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *