Tonul vocii: optimist, tandru, autoritar. Cum poți transmite eficient un mesaj?

Tonul vocii: optimist, tandru, autoritar. Cum poți transmite eficient un mesaj?

Intonația este un element cheie atunci când vrei să transmiți un mesaj important. Fie că ești voice-over, maestru de ceremonii sau șef într-o corporație, ai nevoie nu doar să transmiți un mesaj corect, ci și să-l livrezi într-un mod eficient, astfel încât să rămână în mintea celor care te ascultă. De asemenea, cine ar vrea să-și plictiseacă audiența? Exact, nimeni. Aici intervine tonul vocii.

Prin tonul vocii poți transmite informații prețioase. Poți transmite empatie, siguranță, optimism, tandrețe sau orice altă emoție îți dorești să împărtășești cu ceilalți.

Ca voice-over trebuie să stăpânești foarte bine intonația, pentru că de cele mai multe ori clienții vor cere versatilitate, în funcție de proiectele cărora le vei da „voce”.

Ascultătorii vor simți imediat dacă vorbitorul nu este stăpân pe ce spune, iar acest lucru poate avea în unele cazuri urmări dramatice. De pildă, dacă prezinți o știre despre un accident, vei adopta un stil sobru, astfel încă privitorii sau ascultătorii să simtă gravitatea celor rostite.

În altă situație, atunci când vrei să fii convingător de pildă, folosește o voce joasă, calmă și autoritară. Tonurile înalte și ascuțite pot trăda o stare de neliniște. Când vorbitorul este dominat de emoții, vocea devine aspră, gâtuită.

Discursul este influențat puternic de modul în care un vorbitor alege să accentueze cuvintele, să facă pauzele sau să ridice și să coboare vocea în funcție de situație. Toate aceste aspecte țin de felul în care vocea este lucrată prin exerciții bine alese.

Exercițiu practic – Stările vocii

În continuare prezetăm câteva exerciții practice care te vor ajuta să îți îmbunătățești intonația. Citește cu voce tare, trecând prin toate tonalitățile indicate cu font îngroșat.

Recomandăm să înregistrezi exercițiul:

  • Vocea mea sună mai optimist ca niciodată, mai ales acum când am aflat vestea cea mare.
  • Dacă ascultați atent, veți sesiza tonul trist al vocii mele.
  • Folosesc un ton agresiv, pentru intimidarea celor care ma ascultă.
  • Șoptesc tandru orice cuvând vă este adresat, pentru că știu cât de importantă este această interpretare.

Intonația nu poate fi învățată decât prin mult exercițiu. Poți alege și un curs de voice-over marca Dicție.ro

Exercițiul de mai sus este luat din manualul Șase sași în șase saci care este disponibil – AICI.

Foto: Pexels

Vrei să îţi auzi vocea pe reclame? Nou curs de voice-over

Te atrage meseria de voice-over? Vrei să îţi auzi vocea pe reclame? Vrei să lansezi un podcast şi vrei să mai lucrezi la felul în care îţi sună vocea?

Carmen Ivanov (TANĂNANA), Mihai Crăciun și Alex Tuhuț (Kiss FM) te introduc în lumea „vocilor”. Un nou curs de VOICE-OVER, marca Dicție.ro, se desfășoară între 04-05 iunie 2022.

Cursul este structurat astfel: 12 ore de învățare dintre care 20% teorie, 80% practică în fața microfonului.

ÎNSCRIERE:

CURS DE VOICE-OVER


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *