Tom și Jerry împlinesc azi 80 de ani

Tom și Jerry împlinesc azi 80 de ani

Tom și Jerry împlinesc, astăzi,  80 de ani. Lunga lor aventură a început în 1940, cu ,,Puss Gets the Boot”, desen animat realizat de William Hanna și Joseph Barbera.

Hanna și Barbera doreau ca personajele să se numească Jasper și Jinx, dar animatorul John Carr le-a sugerat să le dea numele de Tom și Jerry. Primul film de animație cu simpaticele animăluțe, aflate permanent în război, a înregistrat un imens succes fiind chiar nominalizat la un Academy Award la categoria Cel mai bun scurtmetraj de animație.

Șeful departamentului de animație a decis însă să pună capăt proiectului, considerând că existau deja prea multe desene animate în care apăreau un șoarece și o pisică. Din fericire, acest lucru nu i-a împiedicat pe Hanna și Barbera să continue aventurile celor doi eroi, la cererea insistentă a publicului.

„Tom și Jerry” a fost nominalizat la 13 premii Oscar pentru categoria Best Short Subject, dintre care a câștigat șapte. Chiar dacă în acest desen personajele principale nu prea vorbesc pentru că sunt mult prea ocupate cu răutățile și cu bătaia, totși atunci când o fac sunt foarte amuzanți mai ale că actorii care și-au împrumutat vocea sunt Billy Bletcher pentru Tom și Sara Berner pentru Jerry.

Premisa show-ului este una simplă. Avem o pisică neastâmpărată care urmărește un șoricel viclean. Producătorul Joseph Barbera a fost de părere că ideea de bază este una bună, însă William Hanna a crezut că nu este suficient de originală.

Timp de 17 ani, cuplul de animatori a lucrat exclusiv doar la „Tom și Jerry”, regizând mai mult de 114 scurt metraje, care se bazau mai mult pe acţiune în detrimentul dialogului. În anul 1957 s-a decis închiderea studioului de animație din cauza lipsei de rentabilitate, în condițiile în care realizarea unui serial de șapte minute cu Tom și Jerry costa 35.000 de dolari, și redifuzarea celor deja existente.

În 1960 a fost semnat un contract cu studioul cehoslovac Rembrandt Films în urma căruia s-au produs 13 scurt-metraje cu cele două personaje, dar care au fost considerate cele mai nereuşite de-a lungul existenţei acestui film în desen animat. În 1963, producţia de desene animate a revenit la Hollywood, în regia lui Chuck Jones, iar acest fapt a dus la realizarea altor desene animate până în anul 1967, apoi sporadic între anii 1975-1977, 1990-1993 şi 1980-1982.
Începând cu anul 1965, desenele au fost cenzurate de Chuck Jones la cererea MGM, fiind scoase scenele care făceau referiri rasiale la adresa negrilor, chinezilor și indienilor. Indiferent de evoluţia acestui desen animat, povestea celor doi eroi rămâne până astăzi una din preferatele copiilor din toate timpurile.

 

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

1 Comentariu

  • Chițoiu Maria Posted 13/03/2020 09:35

    Îi iubesc si îi ador pe Tom si Jerry!!!💖❤😍

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *