Test de dicție! Trei probe de pronunție – Vezi dacă poți să le treci!

Test de dicție! Trei probe de pronunție – Vezi dacă poți să le treci!

Acest test de dicție este pentru toți aceia care își doresc să evolueze, să vorbească mai corect, mai clar și să poată spune cu mândrie că au o dicție de invidiat. Atenție: testul nu rezolvă problemele de dicție, doar le detectează. Dacă ai avut vreodată probleme cu precădere pe sunetele “S”, ”Ș”, ”R”, ”L”, dacă mănânci silabe, dacă auzi mereu lucruri de genul: ce ai spus? poți repeta ce-ai spus?  nu înțeleg ce spui… etc., e cazul să faci testul. Dacă nu îl treci, e cazul să te apuci de muncă pentru dicția ta. Nu uita, dicția este cartea noastră de vizită, indiferent de domeniul în care muncim.

sase-sasi-in-sase-saci-manual-de-dictie

Punctul 1.

Pentru primul test ai nevoie de un telefon cu care te poți înregistra. Ia-l aproape și citește cu voce tare textul de mai jos. Apoi salvează înregistrarea și ascultă cu atenție ce ai citit. Textul este un fragment din manualul de dicție: Șase sași în șase saci, de Carmen Ivanov.

Treci imediat la punctul doi al testului, rezultatul de la punctul 1 îl vei afla după ce faci și punctul 2.

Salut! Sunt la piscină nu pe scenă și îți spun asta condescendent și indisciplinat ca un scelerat cu un sceptru fascist în care exultă o fascinație pentru excelență și care, cu scepticism ascetic, joacă într-o scenetă de exceptie.

Punctul 2.

Exercițiul se desfășoară în felul următor: citești cu voce tare într-un ritm mediu fără să silabisești cuvintele. Dacă ai făcut chiar și o singură greșeală ai picat testul. Textul este un fragment din manualul de dicție Șase sași în șase saci, de Carmen Ivanov.

Totuși, chiar dacă ai greșit, poți repeta exercițiul cu voce tare până când se vor auzi clar toate sunetele, aşa cum sunt ele trecute în text.

Releurile rablelor liderului rebelilor libieni atinse de originalitatea nabucodonosoriană aproape imperturbabilă, nesemnificativă pentru antiperistaltismul prestidigitatorului erau de un primitivism extrinsec şi veneau pe filiera colaboraţioniştilor incompatibili cu senzaţia de incomprehensibilitate când, în inalienabilitate, se prind cu dinamism zglobiu la cimilituri infinitezimale marcate de insesizabilitate cu o idiosincrasie fantasmagorică şi abracadabrantă ireversibilă în contemporaneitate şi fără unilateralitate cu o megalomanie uzând un primitivism spasmodic şi zguduitor.

Manifeşti stupoare când pe o microfotoradiografie întrezăreşti o inexorabilă cifră treisprezece şi gândeşti: paraskavedekatriafobia e mai rea decât hipopotomonstrosecvipedaliofobia, dar mai uşoară decât venustrafobia, ablutofobia sau chiar logizomecanofobia.

Punctul 3.

Dacă reușești să pronunți corect fiecare cuvânt din poezia de mai jos la prima vedere înseamnă că ai o pronunție mai bună decât  95% dintre vorbitorii nativi, dar și că ai abilitatea de a citi în avans cuvintele. Exercițiul se desfășoară în felul următor: citești cu voce tare într-un ritm mediu fără să silabisești cuvintele. Dacă ai făcut chiar și o singură greșeală ai picat testul.  Acest text este un fragment din manualul de dicție Șase sași în șase saci, de Carmen Ivanov.

Plosca plişti şi plosca ploşti

Plom ploşiu cu puni prosoşi

Praz propit pe placi cu pluni

Doi tăciuni şi doi cărbuni.

 

Ştrip ştropit şi ştris şilşit

Şomoioc şi strug şirşit

Ştos-n ştol şi ştras cu ştruni

Doi tăciuni şi doi cărbuni.

Zizi zazag zobi cu zări

Zmuls zolid zornea pe zgări

Zdrap cu zdraz şi zdrazi-n zdruni

Doi tăciuni şi doi cărbuni.

Totuși, chiar dacă ai greșit, poți repeta exercițiul cu voce tare până când se vor auzi clar toate sunetele, aşa cum sunt ele trecute în text,  pentru că te va ajuta în pronunţia sunetelor S, Ş, Z, L, Ţ.

Rezultatul testului de la punctul 1:

Mai ascultă o dată înregistrarea și notează câți de Ș ai citit. Mai citește o dată textul și vezi câți de Ș vezi pe text. Tu știi deja că în limba română citim așa cum scriem, deci nu ai de ce, teoretic, să citești piȘcină sau Șcenă. Dacă totuși ai făcut-o, e cazul să pui mâna pe manualul de dicție Șase sași în șase saci, sau să vii la cursurile de dicție. Vă așteptăm cu drag la cursuri.

Manualul de dicție poate fi achiziționat de AICI.

Înscrierile la cursuri pot fi făcute AICI:

Iată, din nou, textul de la testul 1:

Salut! Sunt la piscină nu pe scenă și îți spun asta condescendent și indisciplinat ca un scelerat cu un sceptru fascist în care exultă o fascinație pentru excelență.

 

 

 

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *