Tehnici de storytelling pentru deficitul de atenție al copiilor

Tehnici de storytelling pentru deficitul de atenție al copiilor

Ajută-l pe cel mic prin storytelling. „Copilul meu nu acordă atenție informațiilor. Cum îl pot ajuta să le rețină mai ușor?” Ei bine, ascultarea este un factor important în procesul de învățare și reprezintă o parte integrantă a dezvoltării vorbirii și a limbajului. Să acorzi atenție și să asculți ceea ce spun alții poate fi dificil pentru unii copii. Ei pot fi ușor distrași.

1. Încurajează imaginația

În loc să folosești cărți ilustrate de fiecare dată când îi citești copilului tău, încearcă să folosești câteva cărți fără imagini și încurajează-l să creeze poveștile vizual, în mintea lui, în timp ce îi citești. O modalitate distractivă de a face acest lucru este să-l pui să reprezinte povestea sau anumite scene folosind jucăriile. Făcând asta, copilul ascultă în mod activ povestea și prelucrează informațiile pentru a le pune în scenă ulterior.

2. Implică-l punând întrebări pe parcursul poveștii

De câte ori ai fost la o întâlnire în care ți-ai dat seama brusc că mintea ta a rătăcit spre alte locuri și nu ai idee despre ce s-a vorbit? Când ne simțim implicați este mult mai ușor să fim atenți și să ascultăm. În același mod, întrebările eficiente în timpul poveștii îl pot ajuta pe cel mic să se implice. Folosind bine întrebările, îți ajuți copilul să gândească și să asculte activ, mai degrabă decât să asculte pasiv.

Câteva exemple de întrebări:

  • Ce: Ce crezi că se va întâmpla cu…?
  • De ce: De ce a făcut personajul asta?
  • Când: Când a mers ursul la școală?
  • Unde: Unde a dispărut jucăria?
  • Cum: Cum crezi că s-a simțit câinele?
  • Cine: Cine a mâncat toate prăjiturile?

3. Storytelling de grup

O altă modalitate eficientă de a-ți ajuta copilul să-și dezvolte abilitățile de ascultare este să nu folosești o carte. Poți face acest lucru cu două sau mai multe persoane. O persoană începe povestea rostind o propoziție, următoarea persoană continuă povestea adăugând o altă propoziție și fiecare persoană adaugă câte un rând la poveste. Copilul trebuie să asculte fiecare persoană pentru a adăuga o propoziție care să aibă sens. Și este distractiv pentru toată lumea.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *