Te pot transforma 10.000 de ore de muncă într-un profesionist?

Te pot transforma 10.000 de ore de muncă într-un profesionist?

Pot 10.000 de ore de practică într-un domeniu să te transforme într-un profesionist? Află răspunsul în articolul de astăzi.

Teoria a fost lansată, cu subiect și predicat, de Malcolm Gladwell (jurnalist și autor al cărților Excepționalii și Blink, printre altele).

Despre această teorie, dar într-un alt fel, a vorbit și psihologul suedez Anders Ericsson.

Pe de-o parte, Gladwell spune că 10.000 de ore sunt suficiente pentru a deveni profesionist într-un domeniu. Nu contează că vorbim despre sport, muzică sau matematică.

Pe de altă parte, Ericsson introduce și un alt element. Psihologul spune că poți trece 10.000 de ore și să nu atingi statutul de specialist în domeniul tău, iar în alte situații poți avea chiar mai puține ore de practică, dar să fii cu adevărat desăvârșit.

Ideea lui Anders Ericsson este următoarea: contează mai puțin cantitatea de timp investită în ceva, dar mai mult calitatea timpului investit.

Spune că acest lucru poate fi atins doar prin ceea ce el numește „exercițiu metodic potrivit”. Înainte de a defini, pe scurt, ce înseamnă acest concept, prezentăm un exemplu din lucrarea sa – Peak.

„Un adevăr fundamental, valabil pentru orice formă de exercițiu: dacă nu te forțezi dincolo de zona ta de confort, nu vei progresa niciodată. Pianistul amator care a luat lecții vreo cinci sau șase ani în adolescență, dar care în ultimii 30 de ani a cântat la nesfârșit același repertoriu, interpretând piesele cunoscute exact la fel, poate să fi acumulat 10.000 de ore de exercițiu în acest răstimp, dar nu cântă la pian mai bine decât în urmă cu 30 ani. Poate cânta chiar mai rău”, explică Ericsson.

Așadar, calitatea exercițiului contează, nu cantitatea sa.

Exercițiul cu scop definit

Exercițiul cu scop definit este atunci când o personă încearcă să se perfecționeze, trasându-și foarte clar destinația și traseul pe care îl are de urmat până acolo.

Poate vrei să ai o dicție impecabilă sau să devii un om de radio foarte cunoscut, aceste principii se aplică la fel de bine în orice domeniu. Pe scurt, Anders Ericsson spune:

  • Exercițiul metodic cere cuiva să încerce constant lucruri aflate dincolo de abilitățile sale curente.
  • Nu urmărește o vagă perfecționare generală, ci perfecționarea unui aspect specific. De pildă, poate vrei să îți îmbunătățești ritmul în care vorbești la microfon, dacă faci radio.
  • Exercițiul metodic necesită un plan și este deliberat.
  • Corectează lucrurile greșite sau setează de la început o bază corectă.
  • Necesită, cel puțin la început, feedback din partea cuiva avizat, un profesor de exemplu.

Ultimul aspect este foarte important, subliniază psihologul. Exercițiul metodic necesită un profesor care poate să indice un set de activități practice, menite să ajute un elev să-și îmbunătățească performanța, dar în același timp să le schimbe constant în funcție progresul elevului.

Dacă vrei să îți antrenezi vocea, să îți perfecționezi dicția sau vrei să devii un prezentator de televiziune și radio, poți alege un curs marca Dicție.ro.

Sunt disponibile cursuri de radio, de dicție (de grup sau particulare), cursuri de dicție pentru copii și mediatraining, printre multe altele.

Citatele au fost extrase din cartea Peak – Secretele performanței de top și noua știință a expertizei, de Anders Ericsson și Robert Pool.

Foto: Pexels

Vrei să îţi auzi vocea pe reclame? Nou curs de voice-over

Te atrage meseria de voice-over? Vrei să îţi auzi vocea pe reclame? Vrei să lansezi un podcast şi vrei să mai lucrezi la felul în care îţi sună vocea?

Carmen Ivanov (TANĂNANA), Mihai Crăciun și Alex Tuhuț (Kiss FM) te introduc în lumea „vocilor”. Un nou curs de VOICE-OVER, marca Dicție.ro, se desfășoară între 04-05 iunie 2022.

Cursul este structurat astfel: 12 ore de învățare dintre care 20% teorie, 80% practică în fața microfonului.

ÎNSCRIERE:

CURS DE VOICE-OVER

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *