STUDIU: tonul vocii profesorului afectează nivelul de implicare a elevilor

STUDIU: tonul vocii profesorului afectează nivelul de implicare a elevilor

Profesorii care folosesc un ton rigid, strict au șanse extrem de mici de a-i inspira pe elevi și de a-i învăța noi concepte decât profesorii mai calzi, amabili și mai îngăduitori din punct de vedere vocal, au arătat cercetările.

Un studiu de la The University of Essex, realizat pe sute de copii, a arătat că vocile rigide nu au fost pe placului copiilor cu vârsta cuprinsă între 10-16 ani. Profesorii care foloseau un ton rigid, rece nu reușeau să-i facă pe copii să coopereze.

S-a descoperit, de asemenea, că tinerii care aveau la clasă un profesor strict aveau mai multe șanse să se răzvrătească, bunăstarea lor fiind afectată și era mai puțin probabil să recunoască faptul că se confruntă cu probleme, cum ar fi bullyingul. Acest lucru se datorează faptului că elevii s-au simțit incapabili să se exprime atunci când s-au confruntat cu un ton mai aspru și mai rece. Nu vorbim aici de un ton mai coborât care uneori poate contura ideea de autoritate.

Chiar un profesor implicat în studiu a mărturisit: „ne gândim adesea la ceea ce le spun profesorii elevilor, dar rareori vorbim despre CUM le sunt transmise cuvintele, informațiile, mesajele etc. Tonul vocii pe care profesorii îl folosesc contează cu adevărat, iar modulațiile vocii pot avea efecte profunde asupra ascultătorilor.”

Vocile profesorilor au fost înregistrate și difuzate la 250 de copii, cărora li s-a cerut apoi să precizeze modul în care tonul i-a făcut să se simtă. Li s-a cerut să evalueze modul în care ar afecta factori precum competența, emoțiile, încrederea și intenția lor de a coopera. Copiii au reacționat mult mai bine la vocile susținute, calde, dar ferme totodată, în timp ce vocile dure, rigide i-a făcut să acorde mai puțină încredere.

Tonul vocii reprezintă o modalitate puternică de a transmite grija, înțelegerea sau preocuparea. Este posibil să ne simțim stresați sau obosiți uneori, dar mai ales ca profesor, poți oferi un mediu de învățare pozitiv atunci când ești mai atent la modul în care îți folosești tonul vocii.

 

CURS DE PUBLIC SPEAKING

Potrivit unui sondaj de opinie, 41% dintre persoane declară vorbitul în fața unei audiențe ca frica lor cea mai mare. Uitați de spații mici, întuneric, și paianjeni – să vorbești în picioare în fața unei mulțimi este mult mai terifiant pentru majoritatea oamenilor.

La cursul de public speaking înveți cum să îți controlezi această teamă și cum să te simți confortabil atunci când ești pus în situația de a vorbi în public.

Carmen Ivanov (Radio Gold FM) și Mihai Crăciun (Radio Gold FM) îți arată calea către arta vorbirii în public.

Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie.

 

CURS DE DICȚIE

Cursul complet de dicție îți oferă ocazia de a diagnostica și de a rezolva cele mai stringente probleme de dicție cu care te confrunți. Pe parcursul a șase sesiuni dedicate, personalizate, a câte 60 de minute, trainerii Dicție.ro vor depista particularitățile tale de rostire și-ți vor propune seturi de exerciții speciale menite să soluționeze problemele de dicție.

VINO LA CURS


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *