STUDIU – Cum știu câinii ce simțim?

STUDIU – Cum știu câinii ce simțim?

Atunci când auzim vocea unui prieten, imediat ne și imaginăm cum arată acesta, asta chiar dacă nu îl putem vedea. Iar datorită tonului vocii ne putem da seama dacă prietenul nostru este trist sau vesel. Putem face toate acestea pentru că în creierul nostru există o zonă dedicată vocilor, „aria vocală”, care poate face diferența între stările de spirit ale persoanelor doar prin ascultarea tonului vocii.

Recent, oamenii de știință au descoperit că această „arie vocală” nu este prezentă doar la oameni, ci și la câini. Folosind scannere specializate, această zonă prezentă și la canini, explică fenomenul prin care câinii simt anumite stări ale stăpânilor.

Studiul, condus de neurochirurgul Pascal Belin de la Universitatea Glasgow din Marea Britanie, a constat în scanarea creierului câinilor pentru a descoperi modalitatea de procesare a diferitelor tipuri de sunete auzite, inclusiv voci, lătraturi sau zgomote naturale. La oameni, aria vocală se activează atunci când auzim pe cineva vorbind, lucru care ne ajută să identificăm persoana respectivă și să o încadrăm într-un registru emoțional în funcție de tonul vocal. Dacă și câinii ar dispune de o asemenea arie vocală, asta ar însemna că aceste abilități nu sunt prezente numai în cazul oamenilor și al primatelor.

Studiul

Echipa de cercetători din Marea Britanie a dresat nu mai puțin de 11 câini să poarte căști speciale antifonate care să redea anumite sunete. Scanner-ul a captat imagini ale activităților cerebrale în timp ce câinii au ascultat 200 de sunete diferite: strigăte, lătraturi de joacă, scâncete, râsete. În același timp, cercetătorii au studiat activitatea cerebrală a 22 de subiecți umani care ascultau același set de sunete. În timpul scanărilor atât oamenii, cât și câinii au fost treji.

Imaginile care cuprindeau activitatea cerebrală au arătat că și câinii dispun de această arie vocală și că, la fel ca în cazul oamenilor, procesează vocile la fel. Mai mult decât atât, pentru că aceste arii vocale se găsesc în locuri similare ale creierului atât în cazul oamenilor, cât și în cazul câinilor, oamenii de știință sugerează că aceasta a evoluat, cel mai probabil, în urmă cu peste 100 de milioane de ani, atunci când oamenii și câinii aveau un strămoș comun numit insectivora.

Așadar, atunci când sunteți triști și câinele vostru vine să vă miroasă sau să îl scoateți afară, nu se gândește întotdeauna la el ci și la starea pe care o aveți. Nu degeaba este considerat cel mai bun prieten al omului. 🙂

FOTO: Companion Animal Psychology


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *