Storytelling – efectele benefice cognitiv

Storytelling – efectele benefice cognitiv

Arta povestirii este de mult timp o abilitate imporantă și o tradiție în multe culturi. De-a lungul istoriei, bătrânii comunității și poveștile lor au fost considerate un tezaur al cunoștințelor, istoriei și înțelepciunii societății. Membrii mai în vârstă ai unei comunități au fost încurajați să-și împărtășească poveștile cu generațiile tinere, păstrând vie tradiția orală.

Astăzi, cercetătorii în științe medicale și sociale sunt interesați de legătura dintre storytelling și sănătatea cognitivă.

# Efectele povestirii asupra sănătății creierului

Au existat studii care au privit capacitatea de a spune povești convingătoare ca ceva care ar fi putut oferi un anumit avantaj de supraviețuire în evoluția umană. Au fost și altele care s-au uitat la efectele psihologice și terapeutice ale povestirii.

Poate cel mai interesant lucru în lumea cercetărilor pe longevitate este numărul tot mai mare de persoane care suferă de demență care beneficiază de cursuri de storytelling care au efecte terapeutice benefice. De asemenea, conceptul de storytelling este folosit și în tratarea altor probleme de sănătate mintală precum depresia.

Datele actuale sugerează că există multiple beneficii ale povestirii: îmbunătățirea stării de spirit, relații interpersonale mai bune, exprimare adecvată etc.

Din păcate, în zilele de astăzi răspundem la telefon pentru a discuta cu cineva fără să ne gândim prea mult la ce avem de spus. Încearcă să-i oferi creierului un antrenament și să-ți consolidezi relațiile, spunând povești. Creierul tău va beneficia de exercițiul zilnic de creativitate și este un mod excelent de a împărtăși idei cu oamenii.

Iată câteva sfaturi despre storytelling pentru „fitness mental”, relații mai bune și o sănătate mai bună a creierului:

#1 Fii încântat. Povestea este precum o performanță și ai nevoie de energie și entuziasm pentru a spune o poveste bună. Fii pasionat!

#2 Zâmbește. Știai că poți auzi o persoană zâmbind? Când o persoană spune o poveste cu un zâmbet pe față, intonația, tonul se vor schimba. Dacă zâmbești, vei alege cuvinte diferite. Nu utia, povestirea este și divertisment – ar trebui să fie distractiv.

#3 Practică. Alege o poveste în fiecare dimineață. Când te întâlnești cu cineva, vei fi gata cu povestea ta. Ascultătorul va aștepta cu nerăbdare să te viziteze și să-ți asculte poveștile.

#4 Nu te lungi. Poveștile sunt nemuritoare, dar păstrează-le scurte și cu siguranță toată lumea le va ține minte. Sau poate poți crea o serie.

#5 Folosește metafore și detalii semnificative. Acordă atenție evenimentelor din timpul zilei. Tot ceea ce ne înconjoară are o poveste. Fii atent la detalii. Include detalii precum hainele pe care le-au purtat oamenii, cum s-au mișcat și ce au simțit. Nu spune, „Pasărea părea supărată”, spune „avea un foc aprins în ochii ei”.

#6 Creează emoții. Nu te rezuma doar la fapte; de obicei sunt destul de plictisitoare. Spune emoțiile pe care le simți. Vorbește de ce te-ai simțit așa și ce amintiri sunt prezente. Emoțiile sunt întotdeauna subiecte interesante.

#7 Dezvoltă personaje. Poștașul, instalatorul etc., toate pot deveni personaje în povestea ta. Învață să observi și să detectezi trăsăturile predominante. Descrie acești oameni, cum simt ei, ce gândesc, ce visuri au etc.

#8 Ai încredere în povestea ta. Nu te sabota gândindu-te că nu este interesant. Orice poate fi interesant dacă este bine spus. Nu-ți face griji că nu s-a întâmplat nicio dramă grozavă în ultima vreme. Povestirea este mai mult despre modul în care spui ceva decât povestea însăși.

 

ÎNSCRIE-TE ACUM LA UN CURS ONLINE DE STORYTELLING

 

Ce facem la curs?

  • Învățăm structura de bază a unei povești;
  • Aflăm despre cum cei mici pot să creeze o poveste scurtă (copilul nu trebuie să știe să scrie);
  • Prezentăm povestea în public (către alți copii);
  • Aflăm dacă povestea a avut efectul dorit (cei mici învață să ceară impresii de la ceilalți copii);
  • Interacționează și colaborează cu alți copii;
  • Învațăm cum să construim un personaj;
  • Stimulăm creativitatea celor mici;
  • Vom inventa o poveste pornind de la o imagine;
  • Vom inventa o poveste pornind de la o alta poveste (plasăm acțiunea într-un univers paralel);
  • Vom inventa o poveste pornind de la un început de poveste – cei mici vor continua povestea, fiecare după propria imaginație;
  • Vom citi poveștile rezultate și vom discuta despre structura narativă și personajele din poveste.

 

 


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *